A skąd masz taką informacje ? Pierwsze słyszę abyśmy to my występowali do ZUS o potrącenie a u mnie przychodzą decyzję NP na piękne kwoty ...kataszaa pisze: ↑21 maja 2022, 12:59No i oczywiście to na gminie ciąży obowiązek występowania do ZUS o dokonywanie potraceń z bieżąco wypłacanego świadczenia. Piękne jest to wyjaśnienie Ministerstwa - oczywiście wojewoda wyda decyzje o zwrocie, a czarna robotę zrzućmy na Gminy, szkoda tylko, że zapomnieli, że wraz z końcem 500+, zwolniono tez pracowników i kto ma się teraz tym zajmować? Pracownicy zasiłków rodzinny i funduszu maja masę swojej roboty ale kogo to obchodzi. Dołoży się im w ramach obowiązków, dadzą rade.. nasza Gmina jest przygranicza, z koordynacja mamy koszmar, jeszcze teraz te zwroty. Ręce opadają.
Dostaliśmy wytyczne z Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej, z Departamentu Koordynacji Systemów zabezpieczenia Społecznego.Szarak pisze: A skąd masz taką informacje ? Pierwsze słyszę abyśmy to my występowali do ZUS o potrącenie a u mnie przychodzą decyzję NP na piękne kwoty ...
kataszaa pisze: ↑23 maja 2022, 14:09Dostaliśmy wytyczne z Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej, z Departamentu Koordynacji Systemów zabezpieczenia Społecznego.Szarak pisze: A skąd masz taką informacje ? Pierwsze słyszę abyśmy to my występowali do ZUS o potrącenie a u mnie przychodzą decyzję NP na piękne kwoty ...
"..gmina występuje do ZUS w formie papierowej z prośbą o potrącenie, ze wskazaniem danych osoby, kwoty należności oraz swojego rachunku bankowego.." itd...
Pewnie dla niektórych gmin to nie jest problem ale my mamy aktualnie ponad 30 dec. o zwrocie z LUW wiec będzie co robić..