1. wniosek o fa. Pani miała dochód z 2014 na zasadach ogólnych 21000 tys. na zaświadczeniu z zusu od stycznia do grudnia kod składki 0110 czyli praca "normalna". Dodatkowo w mc styczeń, październik, listopad, grudzień kod umowy zlecenie. Pani dostarczyła mi umowy na czas określny: 1 z firma A od lutego 2014r do 2016r (dodatkowa umowa w firmie A na czas nieokreślony w styczniu) 2 umowa z firmą B od 2012r do 2016, 3 umowa z firmą C od 2012 do 2016. Mam te trzy PITy. PIT firma A dochód "normalny" i kilkaset złoty z działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13 pkt. 2,4,6(z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i7-9 ustawy, w tym umowy zlecenia i o dzieło. Firma B i C również dochód na zasadach ogólnych. Po sumowaniu dochodów z PITow na zasadach ogólnych kwota zgadza się z wystawionym dochodem z US. Natomiast nie ma tego dochodu z firmy A z działalność wykonywana osobiście, o której mowa w art. 13.(...) w zaświadczeniu z US. Nie wiem jak ten dochód liczyć u niej. Wnioskodawczyni mówi, że ciągle pracuje w tym samym miejscu tylko nazwy firmy się zmieniają. (rzeczywiście adresy te same tylko inne nazwy firm ).
2. Pani od stycznia do sierpnia 2014 pracowała w firmie D. we wrześniu świadectwo pracy i jeden miesiąc zasiłku dla bezrobotnych. w październiku znów powróciła do pracy w firmie D i pracuje w niej nadal. Wg ustawy powinnam zrobić utratę dochodów od stycznia do sierpnia i ten zasiłek(liczyć tylko dochód październik-grudzień ), tylko, że nie wiem jak to zrobić bo PIT z firmy D opiewa dochód łączny z styczeń- sierpień i październik-grudzień.
Bardzo proszę Państwa o pomoc i życzę miłego weekendu.