Rodzina złożyła na dm. mąż od 08-06-2015 r. przebywa w zakładzie karnym. Termin wyjścia przewidywany na 04-12-2016r. czy mam go liczyć do składu rodziny. Co zrobić>>...? proszę o pomoc bo sprawa dość pilna a rodzina taka problemowa, że 10 lat krócej żyje przez z nich.
no tak ale szczerze to i tak z tego nie wiem czy tak, wyroki jedne ze liczyć inne ze nie . wiec nie mam pojęcia co zrobić...................a wy co robićie????
hej, asia-12345, szkoda tych Twoich 10 lat - licz go w rodzinie ja liczę biorę tylko zaświadczenie z zakładu, że nie pracuje i nie ma dochodów. Kiedyś miałam takiego, co to "zapomniał", że na konto wpływa mu renta on dalej karmił rybki, a na koncie rooosło
pozdrawiam
Ja nie biorę do składu rodziny osób które mają wyroki i przebywają w zakładach karnych. Tak byłem uczony na szkoleniach i jest to logiczne dla mnie. Nie zamieszkują w lokalu, nie używają mediów (woda śmieci itd), nie łożą na rodzinę itp.
A wyroki sądowe to chyba wszyscy wiedzą w jakim kraju żyjemy, co skład sądu to inny wyrok. Do większości spraw można znaleźć skrajne rozstrzygnięcia.
Co do ostatniego zgoda, ale ogólnie nie. Argumenty nie przekonują. Jeśli ktoś nie zużywa wody i nie dostarcza śmieci, to wydatki na to nie istnieją przy dodatku i kwota jest stosownie inna. Jeśli penitent nie łozy na rodzinę, to jej sytuacja jest pogorszona w istotnym stopniu i tym bardziej potrzebuje ona wsparcia dodatkiem. Brak dodatku prowadzi prosto do sytuacji zadłużenia i utraty mieszkania, a taka sytuacja wprost zachęca penitenta do pozostawania na utrzymaniu zakładu karnego, czyli naszym.
Jeśli czasem wspominamy o interesie społecznym, to moim zdaniem jak najbardziej w interesie społecznym jest uwzględnić taką osobę w składzie gospodarstwa domowego.
My też robimy jak Fantomas opisał, a mamy też takie przypadki kiedy wnioskodawca sam nie chce żeby doliczano osobę odbywającą karę bo nie jest czasowo zdjęta z czynszu
Mam poważne wątpliwości czy w ogóle możliwe „zdjęcie z czynszu”. W efekcie argument wątpliwy.
Ja mam argumenty mocniejsze, np. wyroki WSA na https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DF39A7905F czy https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FE351424C6.
Dla wygody dyskutantów streszczę istotę wyroku: pomimo przebywania w zakładzie karnym osoba pozostaje członkiem gospodarstwa domowego istniejącego tu, a nie w ZK.
PCW wątpliwości to mamy wiele ale na siłę też nie uszczęśliwiamy jeżeli wnioskodawca nie dokonuje opłat za taka osobę bo dostarczył zarządcy pismo z zakładu karnego i nie chce uwzględnić takiej osoby to przyjmujemy tak , a poza tym to każda sprawa jest indywidualna i nie ma jednakowych przypadków