zakład karny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 gru 2015, 12:28

Rodzina złożyła na dm. mąż od 08-06-2015 r. przebywa w zakładzie karnym. Termin wyjścia przewidywany na 04-12-2016r. czy mam go liczyć do składu rodziny. Co zrobić>>...? proszę o pomoc bo sprawa dość pilna a rodzina taka problemowa, że 10 lat krócej żyje przez z nich.
asia-12345

Napisano: 16 gru 2015, 12:50

oj lenistwo się szerzy w narodzie poszukać się nie chce
viewtopic.php?f=11&t=207196126
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 12:58

no tak ale szczerze to i tak z tego nie wiem czy tak, wyroki jedne ze liczyć inne ze nie . wiec nie mam pojęcia co zrobić...................a wy co robićie????
asia-12345

Napisano: 16 gru 2015, 13:39

hej, asia-12345, szkoda tych Twoich 10 lat - licz go w rodzinie :) ja liczę biorę tylko zaświadczenie z zakładu, że nie pracuje i nie ma dochodów. Kiedyś miałam takiego, co to "zapomniał", że na konto wpływa mu renta :evil: on dalej karmił rybki, a na koncie rooosło
pozdrawiam
tekla

Napisano: 16 gru 2015, 15:30

Ja nie biorę do składu rodziny osób które mają wyroki i przebywają w zakładach karnych. Tak byłem uczony na szkoleniach i jest to logiczne dla mnie. Nie zamieszkują w lokalu, nie używają mediów (woda śmieci itd), nie łożą na rodzinę itp.
A wyroki sądowe to chyba wszyscy wiedzą w jakim kraju żyjemy, co skład sądu to inny wyrok. Do większości spraw można znaleźć skrajne rozstrzygnięcia.
Fantomas

Napisano: 17 gru 2015, 10:48

Co do ostatniego zgoda, ale ogólnie nie. Argumenty nie przekonują. Jeśli ktoś nie zużywa wody i nie dostarcza śmieci, to wydatki na to nie istnieją przy dodatku i kwota jest stosownie inna. Jeśli penitent nie łozy na rodzinę, to jej sytuacja jest pogorszona w istotnym stopniu i tym bardziej potrzebuje ona wsparcia dodatkiem. Brak dodatku prowadzi prosto do sytuacji zadłużenia i utraty mieszkania, a taka sytuacja wprost zachęca penitenta do pozostawania na utrzymaniu zakładu karnego, czyli naszym.
Jeśli czasem wspominamy o interesie społecznym, to moim zdaniem jak najbardziej w interesie społecznym jest uwzględnić taką osobę w składzie gospodarstwa domowego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2015, 11:06

My też robimy jak Fantomas opisał, a mamy też takie przypadki kiedy wnioskodawca sam nie chce żeby doliczano osobę odbywającą karę bo nie jest czasowo zdjęta z czynszu
zek1

Napisano: 17 gru 2015, 11:08

winno być " bo czasowo jest zdjęta z czynszu"
zek1

Napisano: 17 gru 2015, 14:16

Mam poważne wątpliwości czy w ogóle możliwe „zdjęcie z czynszu”. :lol: W efekcie argument wątpliwy.
Ja mam argumenty mocniejsze, np. wyroki WSA na https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/DF39A7905F czy https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FE351424C6.
Dla wygody dyskutantów streszczę istotę wyroku: pomimo przebywania w zakładzie karnym osoba pozostaje członkiem gospodarstwa domowego istniejącego tu, a nie w ZK.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2015, 10:36

PCW wątpliwości to mamy wiele ale na siłę też nie uszczęśliwiamy jeżeli wnioskodawca nie dokonuje opłat za taka osobę bo dostarczył zarządcy pismo z zakładu karnego i nie chce uwzględnić takiej osoby to przyjmujemy tak , a poza tym to każda sprawa jest indywidualna i nie ma jednakowych przypadków
zek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x