zakręcona sytuacja - egzekucja skuteczna ? pomożecie?
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
zakręcona sytuacja - egzekucja skuteczna ? pomożecie?
Witam,
Mamy małe zamieszanie z dłużnikiem, nie wiem czy do końca jest prawidłowo, zakręciłam się.
Otóż... Pan miał dług ale w zasadzie na bieżąco się spłacał prawie w całości (niewielki dług, bo świeża sprawa). U nas miał zaległość z tytułu wypłaconego FA ponad 300 zł. 19 maja była wpłata ponad 800 zł, wobec tego 22 maja księgowa odesłał nadpłatę do komornika. Był u nas czysty, ale że nie było pisma od komornika a u nas 25 płacimy fundusz - wypłaciliśmy Pani 500 zł 25 maja. 29 maja przyszło pismo od komornika (z 26 maja), że egzekucja jest skuteczna i od czerwca będą egzekwowane bieżace alimenty. Co teraz?
Uchylenie FA od czerwca i jakies nienaleznie pobrane za maj? Czy pisac jakieś pismo do komornika? Co w takiej sytuacji gdy komornik pisze o skutecznosci egzekucji a my wypłacilismy jeszcze pieniadze w maju zanim to pismo przyszlo. Komornik wiedział, ze placimy 25 kazdego miesiaca bo dostal kiedys decyzje z hormonogramem wyplat.
Mamy małe zamieszanie z dłużnikiem, nie wiem czy do końca jest prawidłowo, zakręciłam się.
Otóż... Pan miał dług ale w zasadzie na bieżąco się spłacał prawie w całości (niewielki dług, bo świeża sprawa). U nas miał zaległość z tytułu wypłaconego FA ponad 300 zł. 19 maja była wpłata ponad 800 zł, wobec tego 22 maja księgowa odesłał nadpłatę do komornika. Był u nas czysty, ale że nie było pisma od komornika a u nas 25 płacimy fundusz - wypłaciliśmy Pani 500 zł 25 maja. 29 maja przyszło pismo od komornika (z 26 maja), że egzekucja jest skuteczna i od czerwca będą egzekwowane bieżace alimenty. Co teraz?
Uchylenie FA od czerwca i jakies nienaleznie pobrane za maj? Czy pisac jakieś pismo do komornika? Co w takiej sytuacji gdy komornik pisze o skutecznosci egzekucji a my wypłacilismy jeszcze pieniadze w maju zanim to pismo przyszlo. Komornik wiedział, ze placimy 25 kazdego miesiaca bo dostal kiedys decyzje z hormonogramem wyplat.
-
- Referent
- Kontakt:
Re: zakręcona sytuacja - egzekucja skuteczna ? pomożecie?
Proszę o jakieś rady, podpowiedzi... ponad 150 wyświetleń > na pewno ktoś z Was ma jakieś zdanie w tej sprawie
proszę to ważne

-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Moim zdaniem nienaleznie pobranych nie ma.
Uchylenie od czerwca.
Ja tak to widzę
Uchylenie od czerwca.
Ja tak to widzę

-
- Referent
- Kontakt:
OK. Uchylenie FA od czerwca, ponieważ mam pismo od komornika, że egzekucja skuteczna? A jeżeli dłużnik ma nadal jakąś kwotę do spłaty u nas, to też w takiej sytuacji? Czy wówczas nie ma jeszcze skuteczności egzekucji? Czy nie powinien najpierw oddać u nas długu i dopiero jest skuteczna egz i uchylamy? Jak to jest właśnie?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
myślę, że prędki telefon do Komornika i wtedy dokładnie uzgodnisz co i jak i wyjasnisz na bieżąco wszystkie wątpliwosci, dowiesz się czy jest juz na zero czy ma cos jeszcze dla wierzycielki, wtedy nie bedziesz miala problemu
-
- Referent
- Kontakt:
aaa sorki, myślalam że skoro wystawił zaswiadczenie ze egzekucja jest skuteczna to już wszystko jest na O. Przed wystawieniem zaświadczenia komornik powinien z Tobą uzgodnić zadłużeniekaty188 pisze: 22 cze 2020, 8:51 OK. Uchylenie FA od czerwca, ponieważ mam pismo od komornika, że egzekucja skuteczna? A jeżeli dłużnik ma nadal jakąś kwotę do spłaty u nas, to też w takiej sytuacji? Czy wówczas nie ma jeszcze skuteczności egzekucji? Czy nie powinien najpierw oddać u nas długu i dopiero jest skuteczna egz i uchylamy? Jak to jest właśnie?
-
- Referent
- Kontakt:
No właśnie dzwonili, powiedzieliśmy co i jak a i tak napisali co uważali. Zadzwoniliśmy ponownie w sprawie tego zaświadczenia, powiedzieliśmy ile ma zadłużenia, miał wyegzekwować tę kwotę, następnie po kilku dniach przychodzi wpłata- oczywiście tylko część wymaganej. Czyli nadal ma u nas dług. Co teraz? Chyba nadal musimy płacić FA? Tylko jak się odnieść do tego zaświadczenia od komornika, które poprzednio wysłał? Powinien coś teraz innego wysłać nam?
-
- Referent
- Kontakt:
Może wyślij komornikowi na piśmie informacje ,że przecież nadal jest u was zadłużenie,będziesz mieć podkładkę na piśmie.katy188 pisze: 22 cze 2020, 9:47 No właśnie dzwonili, powiedzieliśmy co i jak a i tak napisali co uważali. Zadzwoniliśmy ponownie w sprawie tego zaświadczenia, powiedzieliśmy ile ma zadłużenia, miał wyegzekwować tę kwotę, następnie po kilku dniach przychodzi wpłata- oczywiście tylko część wymaganej. Czyli nadal ma u nas dług. Co teraz? Chyba nadal musimy płacić FA? Tylko jak się odnieść do tego zaświadczenia od komornika, które poprzednio wysłał? Powinien coś teraz innego wysłać nam?
-
- Referent
- Kontakt:
Wtedy wysyłając taką informację dalej płacimy FA i czekamy az faktycznie będzie miał 0,00? Następnie czekać na kolejne zaświadczenie o skuteczności egz?
Oprócz zakręcona sytuacja - egzekucja skuteczna ? pomożecie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
postępowanie wobec dłużnika
wezwanie dłużnika
Spłacony dług
Obcokrajowiec - co z Prokuraturą
Przesyłanie zadłużeń do KRD - Sygnity
jak dł. spłaca należność wierzyciela
wniosek dłużnika o wycofanie egzekucji komorniczej
Archiwizacja dłużnika będąc tylko OWD
Nowość Mazurkiewicz - data wpłaty
Dłużnik alimentacyjy a Sąd Okręgowy
Proszę o pomoc
Fundusz - dochód