Zaległe składki KRUS a zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 maja 2015, 8:02

Witam
Proszę o pomoc w takiej sprawie: klient złożył wniosek o zasiłek stały, ma prawo do renty składkowej z KRUS, która jest potrącana w całości na zaległe składki. Jak należy obliczyć zasiłek stały?
Dochodem klienta będzie kwota renty przyznanej czy brak dochodu ?

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Ja*

Napisano: 28 maja 2015, 9:10

liczysz rentę
t.franek

Napisano: 28 maja 2015, 13:58

Każda pełnoletnia osoba, która jest niezdolna do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolna do pracy, może wnioskować o zasiłek stały. Niezdolny do pracy z powodu wieku jest ten, kto ukończył 60 lat (kobieta) lub 65 lat (mężczyzna) i nie przyznano mu ani emerytury, ani renty.
aaa345

Napisano: 28 maja 2015, 14:02

Tylko, że ten ktoś rentę dostał a, że miał gdzieś płacenie składek to dostaje tylko odcinek.
t.franek

Napisano: 28 maja 2015, 14:20

t.franek dziękuję za odpowiedź :)
Ja*

Napisano: 28 maja 2015, 15:15

Ale KRUS nie może zabrać świadczenia w całości. jakim cudem ten ktoś chce zasiłek stały skoro ma przyznane świadczenie z innej instytucji. u nas byłaby decyzja odmowna. Niech ten Wasz klient odwoła się od tej decyzji KRUS jeżeli chcą mu zabierać w całości. Mieliśmy takie przypadki i zawsze tylko część emerytury sobie potrącali.
tmonia91

Napisano: 29 maja 2015, 9:32

To jest emerytura składkowa, kwota około 270 zł i faktycznie KRUS zabiera ją w całości na zaległe składki.
Ja*

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x