zaległość za wodę a DM
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, księgowość
- Kontakt:
zaległość za wodę a DM
Złożyła nam wniosek pani w trudnej sytuacji materialnej. Przeglądając dokumenty zauważyłam, że nie ma naliczenia za wodę. Skierowałam panią do wodociągów. Niestety okazało się że ma zadłużenie (150 zł.) i nie mogą jej naliczyć opłaty bez spłaty zadłużenia. Na chwilę obecną nie jest w stanie teraz uregulować w całości opłaty. Czy pomimo tego rozpatrzyć wniosek bez ujętej opłaty za wodę? Co radzicie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: zaległość za wodę a DM
Szkoły są dwie. Jedni uważają, że wydatki nie muszą być zapłacone (gdyby stać było człowieka na uiszczanie opłat to nie przyszedłby po dodatek).
Drudzy, że wydatki powinny być zapłacone. Wydatek – w ujęciu ekonomicznym jest to rozchód środków pieniężnych w różnych formach. W przypadku niezapłacenia - nie można mówić o wydatku, skoro opłaty za użytkowanie lokalu nie są uiszczane.
Przy ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego należy udokumentować wysokość poniesionych opłat związanych z utrzymaniem mieszkania. Jest to równoznaczne z tym, że wydatki te powinny być uregulowane.
Moje zdanie to druga opcja, tym bardziej, że według zmian w ustawie, liczymy teraz wydatki poniesione w miesiącu poprzednim, więc był czas na zapłacenie.
Wybór nalezy do Ciebie
Drudzy, że wydatki powinny być zapłacone. Wydatek – w ujęciu ekonomicznym jest to rozchód środków pieniężnych w różnych formach. W przypadku niezapłacenia - nie można mówić o wydatku, skoro opłaty za użytkowanie lokalu nie są uiszczane.
Przy ubieganiu się o przyznanie dodatku mieszkaniowego należy udokumentować wysokość poniesionych opłat związanych z utrzymaniem mieszkania. Jest to równoznaczne z tym, że wydatki te powinny być uregulowane.
Moje zdanie to druga opcja, tym bardziej, że według zmian w ustawie, liczymy teraz wydatki poniesione w miesiącu poprzednim, więc był czas na zapłacenie.
Wybór nalezy do Ciebie

Oprócz zaległość za wodę a DM - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zwrot dodat.mieszkaniowego -wyliczenie
prosze o pomoc
problem z listą wypłat
kara dla zarządcy
nadpłata za wodę
Wydatki na ogrzewanie
Małżeństwo od sierpnia, przedtem nie mieszkali razem
decyzja z ZUS - kwota niepotrącona
zaległości w płaceniu czynszu
dodatek przyznany, umowy brak
jakie wydatki do czynszu
podstawa prawna
Dochód z pozarolniczej działalności - pilne!
zmiana wnioskodawcy? bzdura
urlop po macierzyńskim
Pomocy -wydatki