zaległości-wydatki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, KDR, ŚR, FA
- Kontakt:
zaległości-wydatki
Pani złożyła wniosek o DM 14.09.2023 W złożonym wniosku opłaty za czynsz nie zawierają śmieci i opłat za wodę. ( strona osobno samodzielnie sobie opłaca wodę i śmieci)
Pani ma zaległości w opłatach za śmieci i wodę.
W ustawie jest zapis że tylko zaległości dotyczące czynszu uwzględnione przez zarządcę nie pozwalają na przyznanie dodatku nie widzę zapisu że zaległości w związku z wodą czy śmiećmi które są brane do wydatków.
Czy jeśli Strona ureguluje (opłaci ) bieżący rachunek za wodę i śmieci oraz przedstawi wyciąg z banku gdzie w tytule przelewu będzie napisane że jest to opłata np. za wodę za miesiąc sierpień 2023 czy to mi wystarczy czy musi przedstawić też fizycznie rachunek na którym niestety widnieje także saldo zadłużenia.
Ja do tej pory zawsze żądałam przedstawienia rachunku za miesiąc poprzedzający dzień złożenia wniosku oraz dowód wpłaty za dany rachunek.
W ustawie jest zapis że tylko zaległości dotyczące czynszu uwzględnione przez zarządcę nie pozwalają na przyznanie dodatku nie widzę zapisu że zaległości w związku z wodą czy śmiećmi które są brane do wydatków.
Czy jeśli Strona ureguluje (opłaci ) bieżący rachunek za wodę i śmieci oraz przedstawi wyciąg z banku gdzie w tytule przelewu będzie napisane że jest to opłata np. za wodę za miesiąc sierpień 2023 czy to mi wystarczy czy musi przedstawić też fizycznie rachunek na którym niestety widnieje także saldo zadłużenia.
Ja do tej pory zawsze żądałam przedstawienia rachunku za miesiąc poprzedzający dzień złożenia wniosku oraz dowód wpłaty za dany rachunek.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Re: zaległości-wydatki
W którym miejscu ustawa mówi, ze nie możemy przyznać dodatku jeśli są zaległości w czynszu, proszę o cytat, ponieważ widzę, że jest tylko zapis, iż wstrzymujemy jeśli zarządca poinformuje, iż w czasie pobierania dodatku ktoś nie płaci 2 miesiące ;/Nel11. pisze: 29 wrz 2023, 10:13 Pani złożyła wniosek o DM 14.09.2023 W złożonym wniosku opłaty za czynsz nie zawierają śmieci i opłat za wodę. ( strona osobno samodzielnie sobie opłaca wodę i śmieci)
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
oczywiście nie ma takiego zapisuW którym miejscu ustawa mówi, ze nie możemy przyznać dodatku jeśli są zaległości w czynszu, proszę o cytat, ponieważ widzę, że jest tylko zapis, iż wstrzymujemy jeśli zarządca poinformuje, iż w czasie pobierania dodatku ktoś nie płaci 2 miesiące ;/
ponadto, rachunki nie muszą być opłacone

-
- Stażysta
- Zajmuję się: DW DO
- Kontakt:
Jestem od niedawna w dodatkach i cały czas myślałam, że jeżeli ktoś przynosi rachunek za wodę to musi być on już opłacony? Wychodzi na to,że źle myślałam.
Mam Panią, która ma zaległość za wodę. Opłaci ją jak będzie miała przyznany dodatek i tak cały czas było robione przez poprzedniego pracownika. Zastanawiałam się czy to jest prawidłowe działanie.
Mam Panią, która ma zaległość za wodę. Opłaci ją jak będzie miała przyznany dodatek i tak cały czas było robione przez poprzedniego pracownika. Zastanawiałam się czy to jest prawidłowe działanie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
a w jakiej sytuacji żądamy rachunku za wodę, w przypadku domu jednorodzinnego? Jakich jeszcze potwierdzeń mamy żądać?Naska pisze: 02 paź 2023, 9:54 Jestem od niedawna w dodatkach i cały czas myślałam, że jeżeli ktoś przynosi rachunek za wodę to musi być on już opłacony? Wychodzi na to,że źle myślałam.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Rachunku za wodę żądamy w każdej sytuacji, gdy nie mamy informacji, ile ktoś płaci za wodę. U nas w nowobudowanych budynkach często ludzie mają indywidualne umowy z Zakładem Wodociągów i Kanalizacji. Mam na myśli budynki wielorodzinne. Jak nie widzę na informacji od zarządcy składnika takiego jak woda czy kanalizacja, to już wiem, że ktoś ma indywidualną umowę. Tak samo z ogrzewaniem. W domkach jednorodzinnych to wiadomo, że tak jest (wszystko na podstawie rchunków).Nataliaxxx pisze: 03 paź 2023, 12:23a w jakiej sytuacji żądamy rachunku za wodę, w przypadku domu jednorodzinnego? Jakich jeszcze potwierdzeń mamy żądać?Naska pisze: 02 paź 2023, 9:54 Jestem od niedawna w dodatkach i cały czas myślałam, że jeżeli ktoś przynosi rachunek za wodę to musi być on już opłacony? Wychodzi na to,że źle myślałam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DW DO
- Kontakt:
a jak mam na rachunku za wodę informacje, że jest zaległość. Poprzedni rachunek nie zapłacony. termin płatności był do 31.07. Czy robię coś tą informacją. Mogę uwzględnić ten rachunek jak poprzedni nie jest zapłacony? Czy to ma jakieś znaczenie? Dodam, że rachunek wystawiła jednostka, która jest jednocześnie zarządcą budynku.
-
- Referent
- Zajmuję się: sr/fa/sw
- Kontakt:
1. Dodatek mieszkaniowy przyznaje, na wniosek osoby uprawnionej do dodatku mieszkaniowego, wójt, burmistrz lub prezydent miasta, w drodze decyzji administracyjnej. Do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.brodafix pisze: 29 wrz 2023, 14:33oczywiście nie ma takiego zapisuW którym miejscu ustawa mówi, ze nie możemy przyznać dodatku jeśli są zaległości w czynszu, proszę o cytat, ponieważ widzę, że jest tylko zapis, iż wstrzymujemy jeśli zarządca poinformuje, iż w czasie pobierania dodatku ktoś nie płaci 2 miesiące ;/
ponadto, rachunki nie muszą być opłacone![]()
CZY to nie będzie ten zapis?
-
- Referent
- Kontakt:
Rozumiem, że nie weryfikujesz czy rachunek/wymiar opłat za miesiąc poprzedzający został opłacony czy nie? nie ma to znaczenia ???brodafix pisze: 29 wrz 2023, 14:33oczywiście nie ma takiego zapisuW którym miejscu ustawa mówi, ze nie możemy przyznać dodatku jeśli są zaległości w czynszu, proszę o cytat, ponieważ widzę, że jest tylko zapis, iż wstrzymujemy jeśli zarządca poinformuje, iż w czasie pobierania dodatku ktoś nie płaci 2 miesiące ;/
ponadto, rachunki nie muszą być opłacone![]()
-
- Referent
- Kontakt:
Nie rozumiem tego.
Osoba składa wniosek o dm, przedkłada rachunki, mamy informację, że są nieopłacone lub dodatkowo jest zaległość np. w czynszu. To przyznaję?
Osoba składa wniosek o dm, przedkłada rachunki, mamy informację, że są nieopłacone lub dodatkowo jest zaległość np. w czynszu. To przyznaję?
Oprócz zaległości-wydatki - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
art. 8 ust.2
PODSTAWA PRAWNA
zmiany
info dla zarządcy lub innej os uprawnionej
przeciętne wynagrodzenie
wnioaek o udostępnienie danych
wywiad środowiskowy
Emerytura czy dodatek pielęgnacyjny
metry z umowy
Śmierć członka gospodarstwa
Upoważnienie do ZONE