Dzięki. Jestem po rozmowie z radcą. Nie mogę wstrzymać czegoś co zostało już wypłacone. Decyzją wstrzymuję od miesiąca powiadomienia przez zarządcę i czas na zapłatę 3 m-ce. Zarządca zwraca przekazane dodatki do daty powiadomienia.
Dzięki. Jestem po rozmowie z radcą. Nie mogę wstrzymać czegoś co zostało już wypłacone. Decyzją wstrzymuję od miesiąca powiadomienia przez zarządcę i czas na zapłatę 3 m-ce. Zarządca zwraca przekazane dodatki do daty powiadomienia.
Jesli wszystkie dodatki z decyzji zostały wypłacone, to tak, nie możesz wstrzymać, bo nie ma czego.
Piszesz: "Nie mogę wstrzymać czegoś co zostało już wypłacone. Decyzją wstrzymuję od miesiąca powiadomienia ...". Nie rozumiem tego zapisu.
aloj40 pisze:czas na zapłatę 3 m-ce
Skąd te 3 miesiące? Bo raczej nie z u.d.m.
W przypadku niedopełnienia tego obowiązku zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zwraca organowi przyznającemu dodatek mieszkaniowy kwoty dodatków wypłaconych za miesiące, w których występowały zaległości w tych opłatach. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca organowi te kwoty w terminie kolejnych 2 miesięcy, jeżeli gospodarstwo domowe, któremu przyznano dodatek mieszkaniowy, nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości.
Zobacz, co mówi ustawa. Teraz musisz zobowiązać wnioskodawcę, by zwrócił w terminie miesiąca. Jesli nie zwróci, wtedy zobowiązujesz zarzadce aby zwrócił w terminie 2 miesiecy. Zalezy jeszcze kiedy padła data "powstania obowiązku zawiadomienia...". Jeśli ten termin już minął, to wypada zapytać kiedy minął i czy na pewno w między czasie wnioskodawca nie zapłacił zaległości. Trzeba dopełnić wiele formalności Ale nie ma nigdzie mowy o 3 miesiacach.
Jeszcze ra Dodatek przyznany VIII 2024 - I 2025. Pod koniec listopada dowiaduję się od pracownika soc., że są zaległości więc występuję z zapytaniem do zarządcy. Zarządca w dn. 05.12.204 informuje mnie, że osoba ta nie płaci już od 01.08.2024 czyli od początku przyznania dodatku. W piśmie tym informuje też, że dwukrotnie rozmawiali z tą panią ( we wrześniu i listopadzie) w wyniku czego zdeklarowała się uiścić zaległości. Do dnia 05.12.2024 zaległości tych nie wpłaciła. W orzecznictwie administracyjnym podkreśla się, iż „zawiadomienie przez właściciela lokalu o fakcie zalegania z opłacaniem należności za lokal stanowi informację, na podstawie której organ wszczyna postępowanie administracyjne. Wszczęłam postępowanie w spr. wstrzymania DM a, że wszystkie dowody już miałąm to je zakończyłam (postępowanie). Pani przedłożyła oświadczenie, że rezygnuje z prawa wypowiedzenia się co do zebranych dowodów. Wystąpiłam do zarządcy o zwrot DM. cytat z LeX "Treść art. 8 ust. 4 u.d.m. wyraźnie określa podmiot zobowiązany do zwrotu dodatku mieszkaniowego, którym jest zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny (wynajmujący). Wobec powyższego, konsekwencje finansowe skutku niedopełnienia obowiązku informacyjnego wobec organu przyznającego dodatek mieszkaniowy poniesie zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny (wynajmujący), który zgodnie z omawianym przepisem będzie musiał zwrócić wypłacone świadczenie temu organowi."
wstrzymuję dodatek od XII 2025 tak jak mnie zawiadomił zarządca. (w/g mojego radcy). kończę na dzisiaj bo koniec pracy. Jeżeli będziesz tak miła to porozmawiamy po niedzieli Pozdrawiam miłego weekendu.