zaległości - za późne zawiadomienie przez zarządcę - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 19 gru 2024, 12:49

Wniosek o dodatek mieszkaniowy złożony w dniu 30.07.2024r. Dodatek przyznany na okres od 01.08.2024 do 31.01.2025r.. Lokal należący do mieszkaniowego zasobu gminy (mieszkanie gminne komunalne). Pani Natalia B. przez cały okres obowiązywania decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego nie płaciła czynszu ( różnicy wynikającej z należnego czynszu a przyznanym dodatkiem.
Gmina (Burmistrz) miał obowiązek w miesiącu październiku zawiadomić tut. organ-MGOPS (zadanie zlecone), że wystąpiły zaległości czynszowe powyżej 2 miesiące. Negocjowali z panią Natalią B. co do zapłaty a ta w konsekwencji i tak nie zapłaciła należnej różnicy. O tym , że jest zaległość dowiedzieliśmy się z innego postępowania prowadzonego przez tutejszy ośrodek oraz na nasze pisemne zapytanie skierowane do zarządcy- gminy. Na nasze zapytanie przyznali, ze pani Natalia B. nie płaci za lokal od początku trwania dodatku m. i żeby wstrzymać dodatek od miesiąca października 2024r.
Dodatek m. został wypłacony gminie na należności czynszowe za VIII, IX, X, XI 2024 (od grudnia zawieszony w systemie).
W normalnym przypadku mógł być wypłacony za VIII i IX a od X wstrzymany i pani Natalia B. miałaby termin 3 m-ce na uregulowanie zaległości i wypłacilibyśmy gminie dodatek z wyrównaniem za wstrzymane miesiące. W przypadku gdyby zaległości nie uregulowała w tym czasie dodatek mieszkaniowy wygasłby.
Pytanie co w tej sytuacji? Czy wstrzymać dodatek od X 2024 (mimo, że wypłacony ) i Pani Natalia ma jeszcze miesiąc na uregulowanie zaległości? Bo jeżeli nie ureguluje to Gmina musi nam zwrócić pieniądze za X i XI .
No nie wspomnę, że gmina powinna zapłacić mandat 500zł za nie poinformowanie nas w terminie o istniejących zaległościach pow. 2 m-ce. Ale co Burmistrz ma się sam ukarać?, przecież dodatki są u nas zadaniem zleconym. Ale nie to mnie najbardziej interesuje.
Najważniejsze co ma zrobić czy wstrzymać decyzją od X? czy…?
aloj40
Praktykant
Od: 02 gru 2020, 15:06
Zajmuję się: DM,DE

Napisano: 20 gru 2024, 9:48

Proszę o jakąś podpowiedź
aloj40
Praktykant

Napisano: 20 gru 2024, 11:05

Trochę tu było pisane na ten temat. Poszukaj
kara-dla-zarzadcy-207318327
sankcje-dla-zarzadcy-500zl-kara-207322170
kara-dla-zarzadcy-207318327
Jak czegoś nie zrozumiesz lub nie znajdziesz to wtedy napisz
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 gru 2024, 11:30

Dziękuję za odpowiedź. To, że zarządca musi nam zwrócić pieniądze to ok. Chodzi mi głównie o to jak zachować się w stosunku do osoby, która nie opłaca czynszu. Jak ją zawiadomić, że wypłata dod. mieszan. została wstrzymana? od jakiego dnia? Przecież ta osoba nie będzie już miała możliwości wypłaty d.m. za m-ce wstrzymania w przypadku zapłaty czynszu zaległego. Na odpowiedź radcy czekam już chyba miesiąc.
aloj40
Praktykant

Napisano: 20 gru 2024, 12:08

aloj40 pisze:
20 gru 2024, 11:30
Dziękuję za odpowiedź. To, że zarządca musi nam zwrócić pieniądze to ok. Chodzi mi głównie o to jak zachować się w stosunku do osoby, która nie opłaca czynszu. Jak ją zawiadomić, że wypłata dod. mieszan. została wstrzymana? od jakiego dnia? Przecież ta osoba nie będzie już miała możliwości wypłaty d.m. za m-ce wstrzymania w przypadku zapłaty czynszu zaległego. Na odpowiedź radcy czekam już chyba miesiąc.
Skoro ma dodatek przyznany do stycznia, to na pewno musisz powiadomić ją pismem o wszczęciu postępowania .... i :
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca organowi te kwoty w terminie kolejnych 2 miesięcy, jeżeli gospodarstwo domowe, któremu przyznano dodatek mieszkaniowy, nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości.
Czyli ma czas na uregulowanie. Jesli ureguluje to zarządca nie zwraca nic. Pismem informujesz ją o tym.
Natomiast jest jeszcze kwestia kary. Nalezy zawsze rozpatrzeć jaka jest sytuacja finansowa zarzadcy, bo może to być starszy człowiek itp. Wtedy SKO uchyli, jeśli pójdzie odwołanie. Ale gmina to powinna zapłacić.
Maxima
VIP

Napisano: 20 gru 2024, 13:00

Chyba wyjdę na nieogarniętą ale w dalszym ciągu nie rozumiem. Dla mnie termin powstania obowiązku zawiadomienia organu o zaległościach to miesiąc październik 2024 bo osoba nie płaciła od daty przyznania d.m. (VIII 2024 - I 2025r.) Pismo z dnia 19.11.2024 r. zapytanie do zarządcy o opłaty. Odpowiedź zarządcy z dnia 05.12.2024, że od 01.08.2024 nie ma żadnej wpłaty. No i co teraz jest koniec grudnia .
1.Wszczynam postępowanie w sprawie wstrzymania dodatku mieszkaniowego z powodu zaległości czynszowych?
2.wstrzymuję wypłatę dodatku mieszkaniowego (decyzją?) od jakiego miesiąca. Ile czasu daję na zapłatę zaległego czynszu? (normalnie jest 3 m-ce). Do marca będę czekać? Czy daję miesiąc w nawiązaniu do przepisu art.8.4 u.d.o.?
3.W razie nie zapłacenia zaległego czynszu zarządca zwraca dodatki wypłacone od VII do X ( bo za te m-ce wypłaciliśmy ) czy te pierwsze 2 -m-ce nie?

W przepisie art.8.4 nie rozumiem zapisu o, że zarządca zwraca dm w terminie kolejnych 2-mc-y jeżeli gosp. dom. które ma przyznany dm nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości. (j.w. obowiązek był już w X 2024).

Chyba poległam
aloj40
Praktykant

Napisano: 14 sty 2025, 15:30

Witam jeszcze raz podejmę próbę mojej prośby o pomoc. Może mi ktoś odpowie. Proszę powiedzieć jeżeli zarządca nie zawiadomi o zaległościach obejmujących pełne 2 miesiące terminie 14 dni od daty ich powstania tylko dopiero w piątym miesiącu wypłacania dodatku to w tej sytuacji - zwraca kwoty DM wypłaconych od początku przyznania dodatku mieszkaniowego? (art.8.4 u.o.d.m.) czy te dwa pierwsze miesiące nie?
aloj40
Praktykant

Napisano: 15 sty 2025, 8:19

aloj40 pisze:
14 sty 2025, 15:30
Witam jeszcze raz podejmę próbę mojej prośby o pomoc. Może mi ktoś odpowie. Proszę powiedzieć jeżeli zarządca nie zawiadomi o zaległościach obejmujących pełne 2 miesiące terminie 14 dni od daty ich powstania tylko dopiero w piątym miesiącu wypłacania dodatku to w tej sytuacji - zwraca kwoty DM wypłaconych od początku przyznania dodatku mieszkaniowego? (art.8.4 u.o.d.m.) czy te dwa pierwsze miesiące nie?
Zwraca do dnia powiadomienia czyli za 5 miesięcy. Gdyby powiadomił w terminie to dawno dodatek byłby wstrzymany, więc musi zwrócić całość.
Maxima
VIP

Napisano: 15 sty 2025, 10:16

Dziękuję za odpowiedź
aloj40
Praktykant

Napisano: 15 sty 2025, 10:49

Maxima mam jeszcze jedno pytanie dotyczące decyzji jaką wyślę osobie, która ma przyznany ten dodatek i nie płaci. Decyzję o wstrzymaniu DM od jakiej daty? od trzeciego miesiąca czy od początku przyznania. Sorki za natrętność
aloj40
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x