zaliczka alimentacyjna - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 03 lis 2009, 20:40

Mam pytanie,sytuacja w moim przypadku wygląda tak ,że obecnie nie mieszkam z mamą ,wyprowadziła, się i przebywam tymczasowo u ciotki we Wrocławiu ponieważ ,również pracuje i studiuje zaocznie w tym mieście.Problem polega na tym,że Panie z MOPS poinformowały mnie ,że dochód mojej mamy (która 7 dni temu wzięła ślub cywilny) będą brane pod uwagę również w ropatrywaniu wniosku jak i osoby z którą wzięła ślub pomimo ,że mają byc za rok 2008.Nie rozumiem tego nie mieszką z nią a tym bardziej z tym mężczyzną tak więc dlaczego dochody mają by wliczane,jeśli się z nich nie utrzymuje.prośba o pomoc.Złożyła,m wszystkie potrzebne dokumenty.Dziękuje
~natalia

Napisano: 03 lis 2009, 23:09

no jednak nie złożyłaś wszystkich potrzebnych dokumentów. dochody mamy i jej męża są potrzebne przy ustalaniu prawa do świadczeń z funduszu
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2009, 17:05

ale moim zdaniem jeśli ona prowadzi oddzielne gospodarstwo i mieszka w innym mieście, gdzie jest np. tymczasowo zameldowana a jednocześnie jest osobą dorosłą, pełnoletnią - to nie powinno sie brać matki, jesli z nią n ie mieszkała w tym 2008 roku
~Marek

Napisano: 04 lis 2009, 22:23

w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie ma słowa o wspólnym gospodarstwie domowym
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2009, 11:50

proszę o rzetelną odpowiedz w sprawie zaliczki alimentacyjnej moja corka ma otzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym pobieram zasiłek pielęgnacyjny na nią w pażdzierniku 2007 ukończyła 16 lat alimenty przyznane w wysokości 320 zł czy należy się zaliczka w wysokości 250 za 2007 rdziękuję
~Halina

Napisano: 06 lis 2009, 23:46

droga Halino zaliczka alimentacyjna przepadła w niebycie z dniem 30.09.2008 roku
pytasz o sprawę z przeszłości?
jaki dochód był na osobę w rodzinie?
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2009, 19:36

jak mam napisac pozew o zaliczke alimentacyjna?
~angela

Napisano: 11 lis 2009, 19:55

o matko. zaliczki już nie ma od października 2008. pozew to możesz napisać ale o alimenty. masz dostęp do internetu to sobie poszukaj
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2009, 23:29

do natalii, mogłabyś się ubiegać o FA bez dochodow mamy i jej aktualnego męża tylko wówczas gdyby i mama miała zasądzone alimenty na Twoja rzecz, w obecnej sytuacji niestety zostałas prawidlowo pouczona o obowiązku przedłożena dochodów mamy i jej małzonaka za rok 2008, trochę może Ci się wydawać pokręcone, ale tak niestety jest zgodnie z ustawą
~xxxx

Napisano: 14 lis 2009, 23:29

do natalii, mogłabyś się ubiegać o FA bez dochodow mamy i jej aktualnego męża tylko wówczas gdyby i mama miała zasądzone alimenty na Twoja rzecz, w obecnej sytuacji niestety zostałas prawidlowo pouczona o obowiązku przedłożena dochodów mamy i jej małzonaka za rok 2008, trochę może Ci się wydawać pokręcone, ale tak niestety jest zgodnie z ustawą
~xxxx

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x