zaliczka alimentacyjna - czy można rozłożyć na raty??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 kwie 2023, 8:55

Witam, dłużnik ma rozłożoną na raty spłatę zadłużenia z funduszu alimentacyjnego, chce spłacić zaliczkę, bezpośrednio nie możemy przyjąć wpłaty, czy można rozłożyć na raty zaliczkę alimentacyjną?
kasiak91
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:35
Zajmuję się: FA, DM, DE

Napisano: 11 kwie 2023, 13:36

też mam zagwozdkę, właśnie dostałam wniosek o umorzenie zaległości wynikających z zaliczki alimentacyjnej. Kiedyś byliśmy OWW. Czy rozpatrywać pod kątem art. 30 ust 2 - JAK FA ?
gopsik11
Stażysta
Od: 19 sty 2022, 15:24
Zajmuję się: ŚW DO FA

Napisano: 12 kwie 2023, 9:56

nasz prawnik stoi na stanowisku że przepisy prawa nie przewidują rozłożenia na raty zadłużenia z tytułu zaliczki alimentacyjnej, ponieważ nie przewiduje tego art. 30 ust.2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów - również dotyczy umorzenia... gdzieś na forum wyczytałam że są też wyroki NSA które wskazują, iż należności z zaliczki alimentacyjnej należałoby traktować podobnie jak z funduszu alimentacyjnego...
kasiak91
Stażysta

Napisano: 12 kwie 2023, 10:24

wrzuć prawnikowi ten wyrok:
Naczelny Sąd Administracyjny, biorąc pod uwagę powyższe uregulowania prawne obowiązujące dotychczas oraz art. 2 i 32 Konstytucji, zgodnie z którymi Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej, wszyscy są wobec prawa równi i mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne, a nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny, stanął na stanowisku, że prawidłowo jest uznanie, że norma art. 30 ust. 2 pod pojęciem z funduszu alimentacyjnego obejmuje również należności powstałe pod rządami ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej, czyli z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych. Brak takiej prokonstytucyjnej wykładni art. 30 ust. 2 ustawy dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów spowodowałby, w ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, nieuzasadnione pozbawienie dłużników alimentacyjnych, których należności powstały w związku z wypłatą zaliczek alimentacyjnych, możliwości ubiegania się o umorzenie powstałych należności z uwagi na sytuację życiową i dochodową dłużnika, w sytuacji, w której pozostali dłużnicy alimentacyjni (których należności powstały pod rządami ustawy 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym oraz ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów) nadal taką możliwość posiadają. Naczelny Sąd Administracyjny uznał, że odkodowanie treści normy prawnej wymaga zastosowania nie tylko wykładni językowej, ale w niektórych sytuacjach również ważną i równoważną jest wykładnia funkcjonalna i wykładnia systemowa. Przy czym stosując odpowiednią wykładnię należy pamiętać, że nie jest dopuszczalna interpretacja normy prawnej w oderwaniu od kontekstu całej ustawy, w której jest ona zamieszczona, jak i całego systemu prawa, w którym norma ta istnieje”.
Potwierdzenie tego stanowiska odnajdujemy w wyroku NSA z dnia 17.10.2017 nr I OSK 3474/15 gdzie odnajdujemy zapis, że zarówno art. 16 ustawy z 2005 r. jak i obecnie obowiązujący art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów przewidują możliwość umorzenia należności dłużnika zarówno z funduszu jak i zaliczki alimentacyjnej uwzględniając jego sytuację dochodową i rodzinną.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2023, 10:31

ja rozłożyłam na raty i teraz dłużnik mi spłaca :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2023, 11:18

de Charette pisze:wrzuć prawnikowi ten wyrok:
Naczelny Sąd Administracyjny, biorąc pod uwagę powyższe uregulowania prawne obowiązujące dotychczas oraz art. 2 i 32 Konstytucji, zgodnie z którymi Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej, wszyscy są wobec prawa równi i mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne, a nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny, stanął na stanowisku, że prawidłowo jest uznanie, że norma art. 30 ust. 2 pod pojęciem z funduszu alimentacyjnego obejmuje również należności powstałe pod rządami ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej, czyli z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych. Brak takiej prokonstytucyjnej wykładni art. 30 ust. 2 ustawy dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów spowodowałby, w ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, nieuzasadnione pozbawienie dłużników alimentacyjnych, których należności powstały w związku z wypłatą zaliczek alimentacyjnych, możliwości ubiegania się o umorzenie powstałych należności z uwagi na sytuację życiową i dochodową dłużnika, w sytuacji, w której pozostali dłużnicy alimentacyjni (których należności powstały pod rządami ustawy 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym oraz ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów) nadal taką możliwość posiadają. Naczelny Sąd Administracyjny uznał, że odkodowanie treści normy prawnej wymaga zastosowania nie tylko wykładni językowej, ale w niektórych sytuacjach również ważną i równoważną jest wykładnia funkcjonalna i wykładnia systemowa. Przy czym stosując odpowiednią wykładnię należy pamiętać, że nie jest dopuszczalna interpretacja normy prawnej w oderwaniu od kontekstu całej ustawy, w której jest ona zamieszczona, jak i całego systemu prawa, w którym norma ta istnieje”.
Potwierdzenie tego stanowiska odnajdujemy w wyroku NSA z dnia 17.10.2017 nr I OSK 3474/15 gdzie odnajdujemy zapis, że zarówno art. 16 ustawy z 2005 r. jak i obecnie obowiązujący art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów przewidują możliwość umorzenia należności dłużnika zarówno z funduszu jak i zaliczki alimentacyjnej uwzględniając jego sytuację dochodową i rodzinną.
dziękuję bardzo :) :)
tym bardziej, że dłużnik ma rozłożone zadłużenie z FA na raty a zaliczkę chciał od razu spłacić nawet (nie możemy przyjąć bezpośrednio wpłaty lecz przez komornika), we wniosku wskazał więc 2 raty
kasiak91
Stażysta

Napisano: 24 maja 2023, 12:31

Ewela77 pisze:ja rozłożyłam na raty i teraz dłużnik mi spłaca :)
Ok, a jeżeli nie mam decyzji, od której mogę DA rozłożyć ZA na raty, to jak to zrobić w systemie?
Sygnity

Dostałam podanie DA o rozbicie ZA na raty po 500 zł. I nie wiem, jak to ugryźć, bo nie mam w systemie żadnej jego decyzji :(
Pomocy :(
patrycjaw
Praktykant
Od: 24 maja 2023, 12:28
Zajmuję się: Realizuję działania związane z ŚR, FA oraz wszystkimi innymi dodatkami.

Napisano: 24 maja 2023, 13:16

teraz może spłacać w jakich kwotach mu pasuje, odsetki w ZA nie rosną więc po co rozbijać na raty ? :shock: A jak już napisał wniosek to ustal jego sytuacje ekonomiczną i zawodową i wtedy ewentualnie decyzja zgodna z jego prośbą miałem kiedyś taki przypadek ;)
inspektorr
Referent
Od: 22 cze 2020, 13:50
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 24 maja 2023, 15:32

inspektorr pisze:
24 maja 2023, 13:16
teraz może spłacać w jakich kwotach mu pasuje, odsetki w ZA nie rosną więc po co rozbijać na raty ? :shock: A jak już napisał wniosek to ustal jego sytuacje ekonomiczną i zawodową i wtedy ewentualnie decyzja zgodna z jego prośbą miałem kiedyś taki przypadek ;)
Ok, tyle, że nie mam jak zrobić mu decyzji w systemie :|
patrycjaw
Praktykant
Od: 24 maja 2023, 12:28
Zajmuję się: Realizuję działania związane z ŚR, FA oraz wszystkimi innymi dodatkami.

Napisano: 25 maja 2023, 13:29

patrycjaw pisze:
24 maja 2023, 15:32
inspektorr pisze:
24 maja 2023, 13:16
Ok, tyle, że nie mam jak zrobić mu decyzji w systemie :|
ja zrobiłam decyzję w word-zie a do Sygnity wprowadzam zwrot zaznaczając, że jest to zwrot od dłużnika :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x