dziękuję bardzode Charette pisze:wrzuć prawnikowi ten wyrok:
Naczelny Sąd Administracyjny, biorąc pod uwagę powyższe uregulowania prawne obowiązujące dotychczas oraz art. 2 i 32 Konstytucji, zgodnie z którymi Rzeczpospolita Polska jest demokratycznym państwem prawnym, urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej, wszyscy są wobec prawa równi i mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne, a nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny, stanął na stanowisku, że prawidłowo jest uznanie, że norma art. 30 ust. 2 pod pojęciem z funduszu alimentacyjnego obejmuje również należności powstałe pod rządami ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej, czyli z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych. Brak takiej prokonstytucyjnej wykładni art. 30 ust. 2 ustawy dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów spowodowałby, w ocenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, nieuzasadnione pozbawienie dłużników alimentacyjnych, których należności powstały w związku z wypłatą zaliczek alimentacyjnych, możliwości ubiegania się o umorzenie powstałych należności z uwagi na sytuację życiową i dochodową dłużnika, w sytuacji, w której pozostali dłużnicy alimentacyjni (których należności powstały pod rządami ustawy 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym oraz ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów) nadal taką możliwość posiadają. Naczelny Sąd Administracyjny uznał, że odkodowanie treści normy prawnej wymaga zastosowania nie tylko wykładni językowej, ale w niektórych sytuacjach również ważną i równoważną jest wykładnia funkcjonalna i wykładnia systemowa. Przy czym stosując odpowiednią wykładnię należy pamiętać, że nie jest dopuszczalna interpretacja normy prawnej w oderwaniu od kontekstu całej ustawy, w której jest ona zamieszczona, jak i całego systemu prawa, w którym norma ta istnieje”.
Potwierdzenie tego stanowiska odnajdujemy w wyroku NSA z dnia 17.10.2017 nr I OSK 3474/15 gdzie odnajdujemy zapis, że zarówno art. 16 ustawy z 2005 r. jak i obecnie obowiązujący art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów przewidują możliwość umorzenia należności dłużnika zarówno z funduszu jak i zaliczki alimentacyjnej uwzględniając jego sytuację dochodową i rodzinną.
Ok, a jeżeli nie mam decyzji, od której mogę DA rozłożyć ZA na raty, to jak to zrobić w systemie?Ewela77 pisze:ja rozłożyłam na raty i teraz dłużnik mi spłaca
Ok, tyle, że nie mam jak zrobić mu decyzji w systemieinspektorr pisze: ↑24 maja 2023, 13:16teraz może spłacać w jakich kwotach mu pasuje, odsetki w ZA nie rosną więc po co rozbijać na raty ?A jak już napisał wniosek to ustal jego sytuacje ekonomiczną i zawodową i wtedy ewentualnie decyzja zgodna z jego prośbą miałem kiedyś taki przypadek
![]()
ja zrobiłam decyzję w word-zie a do Sygnity wprowadzam zwrot zaznaczając, że jest to zwrot od dłużnikapatrycjaw pisze: ↑24 maja 2023, 15:32Ok, tyle, że nie mam jak zrobić mu decyzji w systemieinspektorr pisze: ↑24 maja 2023, 13:16teraz może spłacać w jakich kwotach mu pasuje, odsetki w ZA nie rosną więc po co rozbijać na raty ?A jak już napisał wniosek to ustal jego sytuacje ekonomiczną i zawodową i wtedy ewentualnie decyzja zgodna z jego prośbą miałem kiedyś taki przypadek
![]()
![]()