Dłużnik złożył prośbę o rozłożenie na raty długu z zaliczki. Chciałam zapytać jeżeli jego prośba zostanie uwzględniona to wydając decyzję na jakie przepisy i której ustawy mam się powołać. Bardzo proszę o pomoc.
Ja kiedyś miałam coś takiego:
"Zgodnie z art. 41 ustawy o FA - sprawy o zaliczki alimentacyjne, do których prawo powstało do dnia wejścia w życie ustawy, podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w przepisach dotychczasowych.
Przepisy dotychczasowe oznaczają przepisy ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz. U. Nr 86, poz. 732 ze zmianami). Przepis tej ustawy, który odnosi się do złożonego przez Pana wniosku to art. 16, który mówi: „Organ właściwy wierzyciela może umorzyć należności dłużnika alimentacyjnego z tytułu wypłaconych zaliczek(...) uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną tych osób”. W pozostałych przepisach ustawy nie ma innych norm prawnych regulujących kwestię rozkładania zaległości na raty. Ustawa o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej nie przewiduje możliwości rozłożenia na raty należności przypadającej do zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego. Zatem organ właściwy wierzyciela (tj. Wójt Gminy ...) nie ma możliwości rozpatrzenia wniosku o rozłożenie na raty należności alimentacyjnej wynikającej z wypłaty zaliczki alimentacyjnej na rzecz osoby uprawnionej (córki ...), tj. kwoty, którą jest Pan zobowiązany zwrócić do ... powiększonej o odsetki w wysokości 5% w łącznej wysokości ... zł.
Zgodnie z art. 105 §1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku Kodeks postępowania administracyjnego (tj. Dz. U. z 2016 r. poz. 23 ze zmianami) – "Gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
W związku z powyższym postępowanie w sprawie rozłożenia na raty należności wynikającej z wypłaty zaliczki alimentacyjnej było bezprzedmiotowe i podlega umorzeniu."