Myślę o tym intensywnie. Bo jak nie teraz to kiedy? My realizujemy też 500 + więc zaraz się zacznie KONGO. Osobiście mam wątpliwości...Weszła sobie nowela w życie...i tak żeby wypełnić znamiona tego przestępstwa...trzeba nie realizować obowiązku alimentacyjnego przez 3 miesiące. Jak to się ma do lex retro non agit. Trochę to wszystko chore. Zastanawiam się jak prokuratury będą do tego podchodziły. Ja się narobię dajmy na to zrobie 500 zawiadomień a prokuratura stwierdzi, że to za wcześnie
Art. 42 ust. 1 Konstytucji z 1997 głosi: Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto dopuścił się czynu zabronionego pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia. Zasada ta nie stoi na przeszkodzie ukaraniu za czyn, który w czasie jego popełnienia stanowił przestępstwo w myśl prawa międzynarodowego. Normę tę powtarza Kodeks karny (1997) w art. 1 § 1: Odpowiedzialności karnej podlega ten tylko, kto popełnia czyn zabroniony pod groźbą kary przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia.
do TOTKO a jak masz zatytułowane to zawiadomienie?
1)ZAWIADOMIENIE O PODEJRZENIU POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA
OKREŚLONEGO W ART. 209 ustawy z 6 czerwca 1997r. - Kodeks karmy (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138 oraz z 2017 r. poz. 244, 768, 773) § 1 i 3 ustawy z dnia 23 marca 2017r. poz.952
2) ZAWIADOMIENIE O PODEJRZENIU POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA
OKREŚLONEGO W ART. 209 ustawy z 6 czerwca 1997r. - Kodeks karmy (t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138 oraz z 2017 r. poz. 244, 768, 773)
A kto te zawiadomienia ma podpisywać - dyrektor ops - pieczątką "dyrektor ops"? osoba posiadająca upoważnienie wójta/burmistrza do prowadzenia postępowań w sprawie świadczeń alimentacyjnych - pieczątką "z up. wójta/burmistrza"?