Zamiana posiłku na zasiłek lub żywność - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 30 mar 2020, 14:42

Można, pewnie że można. Każdy robi jak uważa, choć dla mnie bezpieczniej jest uchylić za zgodą strony jedno i przyznać drugie. Bo za dużo tych modyfikacji w decyzji, gdzie pod pozorem zmiany przyznaje się zupełnie nową formę i rodzaj świadczenia, co rodzi – przynajmniej u nas – szereg wątpliwości proceduralnych.
I jeszcze taka mała dygresja. Może się czepiam, ale stosowanie zasady indywidualizacji świadczeń (tu: zmiana z uwagi na wiadomą sytuację)- zawartej w normie art. 3 ust. 3 ustawy - wiąże się też z pewnymi niedogodnościami i obowiązkami dla pracownika socjalnego, aby uniemożliwić narzucanie zmiany przez instytucję pomocy społecznej. Pociąga to za sobą konieczność szerokiego uzasadnienia modyfikacji na podstawie – obowiązkowo - świeżutkiego wywiadziku (wyczytałem to w dwóch komentarzach do ustawy, w uwagach do art. 3). A tu chodzi o szybkie udzielenie świadczeń zamiast posiłków i do tego bez wywiadu, prawda? Czy robicie te wywiady?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 01 kwie 2020, 7:53

Czy mogę prosić o wzór decyzji zmieniającej posiłek na świadczenie pieniężne bo nie wiem co robić mamy więcej zgłoszeń niż zwykle ludzie naoglądają się telewizji i dzwonią.
ankaABC
Praktykant
Od: 01 kwie 2020, 7:41
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 13 maja 2020, 9:48

ankaABC pisze:
01 kwie 2020, 7:53
Czy mogę prosić o wzór decyzji zmieniającej posiłek na świadczenie pieniężne bo nie wiem co robić mamy więcej zgłoszeń niż zwykle ludzie naoglądają się telewizji i dzwonią.
Czy macie może decyzje przyznające celowe z programu i uchylające dożywianie w szkołach? Mogę prosić o wzór decyzji???? :) na maila: [email protected]
tito167
Praktykant
Od: 29 sie 2008, 16:22
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x