Proszę oświećcie mnie, z jaką datą zamykacie miesiąc i robicie wydruki za dany miesiąc ? Czy zamknięcie miesiąca z datą sporządzenie sprawozdań jest poprawne ?
ja zgodnie z polityką zatwierdzam i zamykam do 25. każdego miesiąca a wydruki ZOiS robię do 28. każdego miesiąca, z wyjątkiem grudnia ale muszę zmienić zapis bo skoro nie mam bilansu zamknięcia/otwarcia za styczeń i luty przekraczam terminy
czasami zatwierdzam etapowo przed sprawozdaniem miesięcznym/kwartalnym i później
Do 25. dnia następnego miesiąca następuje zatwierdzenie wszystkich dowodów księgowych
za poprzedni miesiąc oraz zamknięcie tego miesiąca powodując wyłączenie możliwości wprowadzania zapisów lub korekt zapisów księgowych w tym okresie sprawozdawczym,
z wyjątkiem miesiąca grudnia, który podlega zatwierdzeniu oraz zamknięciu do 85 dnia po dniu bilansowym.
Zestawienie obrotów i sald kont księgi głównej na koniec każdego miesiąca sporządza się nie później niż do 28. dnia następnego miesiąca. Na dzień zamknięcia ksiąg rachunkowych sporządza się zestawienie obrotów i sald kont ksiąg pomocniczych nie później niż do 85 dnia po dniu bilansowym.
wyciąg i dokumenty księgujemy ręcznie i oczywiści w programie ale wersję ręczną (papierową) przechowujemy w segregatorach. Wyłącznie elektronicznie przechowujemy tylko wydruki z zamknięcia miesięcy
ja zamykam miesiąc najpóźniej do dnia sporządzenia sprawozdań budżetowych. Wydruki mam z datą faktycznego wydruku, czyli raz bliżej 10go, raz wcześniej, ale nie później niż 10.