Witam, jak księgujecie składki ZUS, a tak dokładnie chodzi mi o różnice spowodowane zaokrągleniami, prawie zawsze wychodzą mi różnice kilku groszowe, między płatnikiem a programem płacowym. Co robicie z tą różnicą
musi być tak jak w Płatniku, my mamy dostosowany program do tego, że nam zaokrągla, jeśli są dwie wypłaty, ale zdarzyło się, że poprawiało się "ręcznie"
Program mam Radix: Kadry i Radix: Płace. Wiem, że mam księgować jak płatnik ale wtedy wychodzą mi różnice. Czytałam, że róźnice powinnam dopłacić pracownikowi ale wtedy nie będzie zgodne z lista płac. Ten problem wynika z tego że pracownik ma dwie umowy jedną o pracę a druga jest umowa cywilnoprawna.
ja posyłam tak jak wynika z list płac przypis robię według list płac (bo to sa dla mnie dowody księgowe)więc w programie księgowym nie mam zadnych różnic. Tylko na PUE ZUS widzę kilka groszy nadpłaty na składkach ale nic z tym nie robię
ja na podstawie PK różnice ujmuje w koszty na podstawie ZUS DRA, zazwyczaj były to społeczne pracodawcy, od czasu zmiany programu na Kadry, Płace VULCAN nie było różnic