zapomoga z ZFŚS - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 31 mar 2014, 15:13

Mam pytanie, są u nas zapomogi na wniosek pracownika(na święta). Mam pytanie
czy mogę ustalić termin składania takiego wniosku o zapomogę ( w protokole z zebrania ZFŚS) ?

i czy mogę odmówić komuś zapomogi gdy złoży wniosek po terminie ?
~Miśk@

Napisano: 01 kwie 2014, 9:25

świadczenia z ZFŚS nie mogą mieć charakteru okazjonalnego. Miałam kontrolę w tym zakresie i zarzucono nam przyznawanie bonów z okazji świąt. Więc teraz po prostu przyznajemy pomoc z ZFŚS tak ogólnie np. bony w miesiącu kwietniu.
Myślę, że w związku z tym nie możesz ustalić takiego terminu to raz, a po drugie zapomoga przyznawana jest w trudnej sytuacji finansowej, którą pracownik może mieć w dowolnym momencie i dla tego musi mieć możliwość wystąpienia z wnioskiem o zapomogę w dowolnym momencie.
~Joanna

Napisano: 01 kwie 2014, 10:51

Ok, u mnie zapomoga jest kwietniowa a we wniosku pracownicy jako powód podają wzmożone wydatki w tym miesiącu. Użyłam tylko określenia świąteczna bo wiadomo jakie by nie było nazewnictwo chodzi o święta właśnie.

Pracownik który nie złożył wniosku o tą zapomogę robi to z czystej złośliwości (zawsze), złoży wniosek po wypłacie wszystkich innych zapomóg.
~Miśk@

Napisano: 01 kwie 2014, 11:47

Jeżeli ten pracownik robi tak złośliwie to przecież jego podanie jest akceptowane przez komisję/ dyrektora. Zawsze może utknąć u dyrektora np i dostanie wtedy zapomogę po świętach. Albo może zostać odrzucone jeżeli jego sytuacja nie jest aż taka kiepska lub ma nie taki mały dochód
~Joanna

Napisano: 01 kwie 2014, 12:41

Jego sytuacja materialna jest dobra, a raczej podobna jak kilku innych dostających zapomogę kwietniową. To że można \"przeciągać\" sprawę to wiem, ale mi głównie chodzi o to by mu odmówić z jakiegoś \"legalnego\" powodu.
~Miśk@

Napisano: 02 kwie 2014, 8:58

Jeżeli sytuacja materialna jest podobna wśród osób dostających zapomogę to nie możesz jednem odmówić a innym dać , chcesz sobie narobić problemów z PIP to życze ci powodzenia
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2014, 9:38

nie ma mocnych na takich mądrali niestety, przepisy są takie a nie inne, trzeba wypłacić i czekać aż pójdą na emeryturę, komunistycznych przyzwyczajeń nie zlikwidujesz...................
~Iza

Napisano: 02 kwie 2014, 10:14

jesli odmawiacie przyznania pomocy z zfśs to czy pracownik może się odwołać
~AGA

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x