ZAROBKI W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY
Re: ZAROBKI W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY
ŻENADA! ŻENADA! I JESZCZE RAZ ŻENADA!!! Brak po prostu słów. Odpowiedzialność ogromna, czasem nawet sytuacje zagrażające życiu a pieniądze są tak marne, że masakra!!! Jeździmy z nimi na turnusy i nic z tego nie mamy i jeszcze powiedzą, że na wczasy darmowe jedziemy, a człowieka nie ma 2 tyg. w domu i nie ma z tego ani żadnej kasy ani dodatkowych dni wolnych. Domownicy przychodzą z takimi problemami, że włos na głowie się jeży, a Ty masz im pomóc. Psycha siada od tego wszystkiego. Rodziny domowników mają o wszystko do ciebie pretensje tak jak i sami domownicy. I to wszystko za 1400 brutto po 2 latach pracy z wyższym wykształceniem. MASAKRA!
nam dzisiaj powiedziano że obiecane podwyżki to tylko nasze marzenia, turnusów 2 tyg. już nie ma bo terapeuta jedzie na wakacje, więc jak chcesz jechać na cóś takiego to w ramach swojego urlopu. w karzdym śds powinien być psychiatra i to na pełen etat dla rodzin uczestników, uczestników i kadry.
Czytając wypowiedzi dziwię się i nie rozumiem dlaczego zarobki w ŚDS-ach są tak zróżnicowane. Ja jestem terapeutką z 20 letnim stażem i zarabiam ok. 2100,00 na rękę. Natomiast za tygodniowe (bo na takie tylko wyjeżdżamy) turnusy lub wycieczki mamy nadgodziny. Moim zdaniem wszystko zależy od kierownika, a nasz zrobi wszystko, aby pracownik nie był pokrzywdzony więc współczuję wszystkim, którzy mają mało wyrozumiałych kierowników tym bardziej, że każdy wie jaką trudną pracę wykonujemy.
SZANOWNE KOLEŻANKI I DRODZY KOLEDZY!!!
Od kilku lat jestem kierownikiem śds, po lekturze Waszych wpisów chcę parę rzeczy wyjaśnić:
1. Budżet śds ustala wojewoda,
2. Budżet jest taki sam dla wszystkich uczestników w danym województwie. Jeżeli do śds przyjęto np. uczestników z niepełnosprawnością fizyczną to wskaźnik podany w rozporządzeniu jest często niewystarczający tzn. że trzeba zwiększyć zatrudnienie co z kolei oznacza zmniejszenie zarobków dla pozostałych pracowników.
3. Z budżetu opłaca się wszystkie media, dowozy, zakupy do terapii, ubezpieczenia, ZFŚS, badania pracowników, płace, pochodne i inne.
4. Inaczej wygląda sytuacja finansowa śds-ów z dużych i średnich miast a inaczej tych z małych miejscowości, których uczestnicy nie mogą sami dotrzeć na zajęcia lecz są przywożeni z odległych miejscowości.
5. Nie jest winą kierowników że system wsparcia dla osób niepełnosprawnych w naszym kraju jest niesprawiedliwy (porównywalna dotacja wtz- 1 400, OREW- 3 400, sds- od 800 do 1050)
P.S.Moim marzeniem jest zwiększyć zarobki pracownikom tylko nie wiem skąd mam na to wziąć pieniądze.
Od kilku lat jestem kierownikiem śds, po lekturze Waszych wpisów chcę parę rzeczy wyjaśnić:
1. Budżet śds ustala wojewoda,
2. Budżet jest taki sam dla wszystkich uczestników w danym województwie. Jeżeli do śds przyjęto np. uczestników z niepełnosprawnością fizyczną to wskaźnik podany w rozporządzeniu jest często niewystarczający tzn. że trzeba zwiększyć zatrudnienie co z kolei oznacza zmniejszenie zarobków dla pozostałych pracowników.
3. Z budżetu opłaca się wszystkie media, dowozy, zakupy do terapii, ubezpieczenia, ZFŚS, badania pracowników, płace, pochodne i inne.
4. Inaczej wygląda sytuacja finansowa śds-ów z dużych i średnich miast a inaczej tych z małych miejscowości, których uczestnicy nie mogą sami dotrzeć na zajęcia lecz są przywożeni z odległych miejscowości.
5. Nie jest winą kierowników że system wsparcia dla osób niepełnosprawnych w naszym kraju jest niesprawiedliwy (porównywalna dotacja wtz- 1 400, OREW- 3 400, sds- od 800 do 1050)
P.S.Moim marzeniem jest zwiększyć zarobki pracownikom tylko nie wiem skąd mam na to wziąć pieniądze.
zazdroszczę mają takiego Kierownika jak ANIA, stawia sprawę jasno. W przypadku SDS gdzie ja pracuje jest fatalnie. Kierownik jest tylko po to żeby się wyżywać na pracownikach,. Jak się komuś nie podoba to won.
podczas ostatniego zebrania pracowników zastanawialiśmy się dlaczego nie mamy szkodliwego przy tak niskich zarobkach?
Witam!!!
Zarobki w śds nie maja nic wspólnego z tzw. szkodliwym.
Nie mamy przyznanych takich świdczeń ponieważ:
- jest to zbyt kosztowne dla budżetu. To nie tylko miesięczny dodatek ale również wcześniejsza emerytura
- nikt o to nie zabiegał a znając polskie realia nikt nikomu nie przyzna świadczeń bez nagłośnienia sprawy
- nawet dodatkowy urlop nie wchodzi w grę tak jak u pracowników socjalnych.
Pozdrawiam
Zarobki w śds nie maja nic wspólnego z tzw. szkodliwym.
Nie mamy przyznanych takich świdczeń ponieważ:
- jest to zbyt kosztowne dla budżetu. To nie tylko miesięczny dodatek ale również wcześniejsza emerytura
- nikt o to nie zabiegał a znając polskie realia nikt nikomu nie przyzna świadczeń bez nagłośnienia sprawy
- nawet dodatkowy urlop nie wchodzi w grę tak jak u pracowników socjalnych.
Pozdrawiam
nauczyciele w szkołach specjalnych mają, a kiedy dziecko staje się dorosłe i przychodzi do nas już nie ma takiej potrzeby aby pracujący z nim ludzie mogli mieć szkodliwe, tylko że my nie jesteśmy tak liczną grupą zawodową jak nauczyciele i niestety tego nie wywalczymy.
WItam. Pracuję jako instruktor terapii od 15 lat w jednym osrodku i zarabiam netto 1560 zł -razem z wysługą lat. Nie mamy żadnych nagród,premii od 3 lat. NAsi podopieczni maja głodowe renciny,ale nasze pensje równiez uwłączaja godnosci człowieka. JEst swietnie,cieszmy sie,ze mamy pracę:-).
Oprócz ZAROBKI W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY - Ośrodki Wsparcia przeczytaj również:
Czy zastępcą kierownika ŚDS może być główna księgowa.
prosze o wsparcie!!!
ŻYCZENIA Z OKAZJI 8 MARCA
co zrobic?
prosba-specjalizacja
pomocy
Czy wyżywienie w Dziennym Domu można finansować z programu Pomoc państw w zakresie dożywiania?
Placówka wsparcia dziennego
podanie
Specjalistyczne Ośrodki P/Przemocy w Rodzinie
Pilne!! Małoletnia z dzieckiem!!
Noclegownia.
PILNE \"bezdomna\" w domu samotnej matki
BEZPŁATNY WARSZTAT ANTYSTRESOWY!!!!
ŚDS- kto kieruje
: na pomoc joli i jej ciężko chorym córkom