ZAROBKI W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
ODPOWIEDZ
~ona

Re: ZAROBKI W ŚRODOWISKOWYM DOMU SAMOPOMOCY

Post autor: ~ona »

ŻENADA! ŻENADA! I JESZCZE RAZ ŻENADA!!! Brak po prostu słów. Odpowiedzialność ogromna, czasem nawet sytuacje zagrażające życiu a pieniądze są tak marne, że masakra!!! Jeździmy z nimi na turnusy i nic z tego nie mamy i jeszcze powiedzą, że na wczasy darmowe jedziemy, a człowieka nie ma 2 tyg. w domu i nie ma z tego ani żadnej kasy ani dodatkowych dni wolnych. Domownicy przychodzą z takimi problemami, że włos na głowie się jeży, a Ty masz im pomóc. Psycha siada od tego wszystkiego. Rodziny domowników mają o wszystko do ciebie pretensje tak jak i sami domownicy. I to wszystko za 1400 brutto po 2 latach pracy z wyższym wykształceniem. MASAKRA!
~kinga,

Post autor: ~kinga, »

nam dzisiaj powiedziano że obiecane podwyżki to tylko nasze marzenia, turnusów 2 tyg. już nie ma bo terapeuta jedzie na wakacje, więc jak chcesz jechać na cóś takiego to w ramach swojego urlopu. w karzdym śds powinien być psychiatra i to na pełen etat dla rodzin uczestników, uczestników i kadry.
~Elwira

Post autor: ~Elwira »

związki zawodowe pracowników w śds, wtz psouu

https://pion.pl/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=2210
~nelli

Post autor: ~nelli »

Czytając wypowiedzi dziwię się i nie rozumiem dlaczego zarobki w ŚDS-ach są tak zróżnicowane. Ja jestem terapeutką z 20 letnim stażem i zarabiam ok. 2100,00 na rękę. Natomiast za tygodniowe (bo na takie tylko wyjeżdżamy) turnusy lub wycieczki mamy nadgodziny. Moim zdaniem wszystko zależy od kierownika, a nasz zrobi wszystko, aby pracownik nie był pokrzywdzony więc współczuję wszystkim, którzy mają mało wyrozumiałych kierowników tym bardziej, że każdy wie jaką trudną pracę wykonujemy.
~ANIA

Post autor: ~ANIA »

SZANOWNE KOLEŻANKI I DRODZY KOLEDZY!!!
Od kilku lat jestem kierownikiem śds, po lekturze Waszych wpisów chcę parę rzeczy wyjaśnić:
1. Budżet śds ustala wojewoda,
2. Budżet jest taki sam dla wszystkich uczestników w danym województwie. Jeżeli do śds przyjęto np. uczestników z niepełnosprawnością fizyczną to wskaźnik podany w rozporządzeniu jest często niewystarczający tzn. że trzeba zwiększyć zatrudnienie co z kolei oznacza zmniejszenie zarobków dla pozostałych pracowników.
3. Z budżetu opłaca się wszystkie media, dowozy, zakupy do terapii, ubezpieczenia, ZFŚS, badania pracowników, płace, pochodne i inne.
4. Inaczej wygląda sytuacja finansowa śds-ów z dużych i średnich miast a inaczej tych z małych miejscowości, których uczestnicy nie mogą sami dotrzeć na zajęcia lecz są przywożeni z odległych miejscowości.
5. Nie jest winą kierowników że system wsparcia dla osób niepełnosprawnych w naszym kraju jest niesprawiedliwy (porównywalna dotacja wtz- 1 400, OREW- 3 400, sds- od 800 do 1050)
P.S.Moim marzeniem jest zwiększyć zarobki pracownikom tylko nie wiem skąd mam na to wziąć pieniądze.
~Ewa

Post autor: ~Ewa »

zazdroszczę mają takiego Kierownika jak ANIA, stawia sprawę jasno. W przypadku SDS gdzie ja pracuje jest fatalnie. Kierownik jest tylko po to żeby się wyżywać na pracownikach,. Jak się komuś nie podoba to won.
~Elwira

podczas ostatniego zebrania pracowników zastanawialiśmy się dlaczego nie mamy szkodliwego przy tak niskich zarobkach?
~ANIA II

Post autor: ~ANIA II »

Witam!!!
Zarobki w śds nie maja nic wspólnego z tzw. szkodliwym.
Nie mamy przyznanych takich świdczeń ponieważ:
- jest to zbyt kosztowne dla budżetu. To nie tylko miesięczny dodatek ale również wcześniejsza emerytura
- nikt o to nie zabiegał a znając polskie realia nikt nikomu nie przyzna świadczeń bez nagłośnienia sprawy
- nawet dodatkowy urlop nie wchodzi w grę tak jak u pracowników socjalnych.
Pozdrawiam
~Elwira

nauczyciele w szkołach specjalnych mają, a kiedy dziecko staje się dorosłe i przychodzi do nas już nie ma takiej potrzeby aby pracujący z nim ludzie mogli mieć szkodliwe, tylko że my nie jesteśmy tak liczną grupą zawodową jak nauczyciele i niestety tego nie wywalczymy.
~Stach

Post autor: ~Stach »

WItam. Pracuję jako instruktor terapii od 15 lat w jednym osrodku i zarabiam netto 1560 zł -razem z wysługą lat. Nie mamy żadnych nagród,premii od 3 lat. NAsi podopieczni maja głodowe renciny,ale nasze pensje równiez uwłączaja godnosci człowieka. JEst swietnie,cieszmy sie,ze mamy pracę:-).
ODPOWIEDZ