zas. okresowy zwykły, podanie o stały, zas. okr. zastępczy- - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 mar 2017, 11:35

w miesiącu styczniu klient zwrócił się z prośbą o przyznanie zasiłku okresowego
została mu przyznana pomoc w tej formie od stycznia 2017 - czerwca 2017 w wys. 317 zł
Ten sam Pan dnia 16 marca złożył wniosek o przyznanie zas. stałego i dostarczył potwierdzenie ,ze złożył wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności i co wtedy robicie????
zawieszacie postępowanie zgodnie z nowymi przepisami i dajecie drugą okresowkę z urzędu na czas zawieszenia:))))
uchylacie tą pierwszą ( a jeśli tak- to na jakiej podstawie? ) i przyznajecie zastępczą- z urzędu ?

help bo się zakręciłam jak słoik?:)
balbinka
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 11:23
Zajmuję się: udzielaniem porad

Napisano: 16 mar 2017, 12:01

nie.. bo to nie jest w ramach oczekiwania na z.stały.. jak dostanie orzeczenie niech zrezygnuje z zas. okresowego i przyznasz mu z.stały
~~marlena
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 13:45
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 16 mar 2017, 12:15

Zgodnie z art. 106 ust. 8. Na okres zawieszenia postępowania przyznaje się z urzędu zasiłek okresowy w wysokości i na zasadach określonych w art. 38.

więc moim zdaniem czy chcę czy nie chcę MUSZĘ przyznać zas. okresowy na czas zawieszenia postępowania - bo zapis w tym ustępie- jest - przyznaje się a nie - można przyznać- czyli jest obowiązek - i co dwie okresówki? MASAKRA
balbinka
Praktykant

Napisano: 16 mar 2017, 12:21

hmmm.. 2 nie możesz przyznać.. on już ma świadczenie.. podczas wywiadu w styczniu nie informował że będzie składał wniosek w PZdsOoN.. zasięgnij opinii prawnika, ale mi się wydaje, że na tej podstawie nie powinnaś mu uchylać styczniowego świadczenia.. niech idzie dopóki nie przyniesie Ci orzeczenia.. świadki na utrzymanie ma..
~~marlena
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 13:45
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 16 mar 2017, 12:51

mam podobnie, klientka mieszka z córką, korzysta i z okresowego i ze stałego. Okresowy miała przyznany w styczniu do kwietnia 2017 a w marcu musze zawiesić postepowanie odnośnie stałego. I co z okresówką jeśli ona już ma okresowy? chyba decyzja zmieniająca wysokość okresowego....
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 mar 2017, 13:28

może ktoś juz miał taki przypadek - proszę o pomoc
balbinka
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU