zas. pielęgn. III gr potem umiarkowany. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 maja 2017, 12:21

To niech z tą III grupą idzie o zmianę orzeczenia tej II grupy, moze mu uznają to i dopiszą na tym orzeczeniu II gr.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 12:36

POCAHONTAS pisze:To niech z tą III grupą idzie o zmianę orzeczenia tej II grupy, moze mu uznają to i dopiszą na tym orzeczeniu II gr.
Tak uważam.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 12:40

@kronos79, nie szedłbym tak daleko w komplikowaniu pozycji wnioskodawcy :). Zauważ, że w naszej ustawie jest to wskazane dość jasno: osoba musi legitymować się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu, a niepełnosprawność (jakakolwiek) musi powstać przed 21 rokiem życia. Należałoby oceniać to, jako brak obowiązku posiadania niepełnosprawności związanej z konkretnym schorzeniem, a raczej z posiadaniem niepełnosprawności w ogóle.
Dlatego też, nigdy nie weryfikowałem, czy niepełnosprawność orzeczona jednym orzeczeniem, jest tożsama z niepełnosprawnością orzeczoną drugim orzeczeniem. Miałem też kilka odwołań i nigdy SKO nie zwróciło na to uwagi.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 14:42

noteev pisze:@kronos79, nie szedłbym tak daleko w komplikowaniu pozycji wnioskodawcy :). Zauważ, że w naszej ustawie jest to wskazane dość jasno: osoba musi legitymować się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu, a niepełnosprawność (jakakolwiek) musi powstać przed 21 rokiem życia. Należałoby oceniać to, jako brak obowiązku posiadania niepełnosprawności związanej z konkretnym schorzeniem, a raczej z posiadaniem niepełnosprawności w ogóle.
Dlatego też, nigdy nie weryfikowałem, czy niepełnosprawność orzeczona jednym orzeczeniem, jest tożsama z niepełnosprawnością orzeczoną drugim orzeczeniem. Miałem też kilka odwołań i nigdy SKO nie zwróciło na to uwagi.
W tej kwestii jestem raczej zachowawczy. Danych z orzeczeń nie krzyżuję.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x