zas. stały dla matki samotnej!!!! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 23 sty 2014, 10:44

\"Nasze\" SKO utrzymało decyzję w mocy którą odmówiłam zas. stałego matce samotnej wychowującej 3-je dzieci z powodu, że jej dochód przekraczał 456 zł. Do jej dochodu zaliczyłam właśnie zasiłek rodzinny i 1/4 dodatku mieszkaniowego.
~wwz

Napisano: 23 sty 2014, 11:07

co kraj to obyczaj
~ja

Napisano: 23 sty 2014, 11:16

ja robię tak jak Aleksandra od wielu lat i nigdy mi kontrola nie zarzuciła błędu
~alina

Napisano: 23 sty 2014, 11:18

jeżeli ma alimenty to jest to dochód dzieci wg mnie stały się należy
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2014, 11:24

OCZYWIŚCIE, ŻE STAŁY SIĘ NALEŻY. JESTEŚMY PO KONTROLI I ZASIŁKI RODZINNE SĄ DOCHODEM RODZINY.
~Ola

Napisano: 23 sty 2014, 12:13

Zas. piel. oraz alimenty zaliczyłam jako dochód dzieci. Natomiast tak jak powyżej napisałam dzieliłam dodatek mieszkaniowy na członków rodziny(są w tym temacie wyroki sądowe). Zas. rodzinny, oraz dodatek z tyt. samotnego wychowania natomiast jako dochód matki.
Uzasadnienie SKO poniżej(fragment).
Zważywszy na art.4 ust 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych uznać należy, że skarżąca (matka) jest osobą której przysługuje prawo do świadczeń rodzinnych na dzieci(dodatku) i bez znaczenia jest sposób dysponowania przyznanym świadczeniem. W konsekwencji oznacza to, iż zasiłek rodzinny i dodatek z tyt. samotnego wychowania dzieci stanowią dochód skarżącej a nie dochód dzieci, na które są pobierane.
~wwz

Napisano: 24 sty 2014, 15:13

I OSK 206/08 lex 569577
rodzinne to dochód matki
~0

Napisano: 24 sty 2014, 15:39

interpretacja ministerstwa, że należy uznać jako dochód rodziny
~ewa

Napisano: 24 sty 2014, 19:17

ale sama ustawa wyraźnie mówi, że zasiłek rodzinny przysługuje RODZICOWI na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka.... RODZICOWI, natomiast, jak słusznie piszecie, alimenty są dochodem dziecka, bo wyrok sądowy to wyraźnie określa - \"alimenty na rzecz małoletniego.....płatne do rąk matki (ojca)...., co nie zmienia faktu, że są to dochody rodziny
~xxx-Lena

Napisano: 24 sty 2014, 20:49

Dodatek do mieszkania też przysługuje właścicielowi mieszkania a nie jest jednak jego dochodem tylko rodziny, bo od ilości członków rodziny zależy jego wysokość, podobnie jest z rodzinnym ile matka która jest wniskodawcą otrzyma rodzinnego zależy od liczby członków rodziny czyli w tym wypadku liczby dzieci
~ja

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x