alimenty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 sty 2014, 15:28

Klient ma zasądzone alimenty w kwocie 300 zł. Z wynagrodzenia za pracę ma potrącane w kwocie około 600 zł. Którą kwotę odliczyć od dochodu.
~Ania

Napisano: 22 sty 2014, 15:34

Ustawa mówi że za dochód uważa się sumę przychodów pomniejszoną m.in. o kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób, a więc nie analizuję czy są to bieżące czy zaległe, sprawdziłabym tylko ile z tej kwoty 600 to alimenty a ile opłaty komornicze i zminusowałabym o kwotę alimentów potrąconych bez opłat komorniczych i innych.
~basia

Napisano: 22 sty 2014, 15:43

ja licze tylko zgodnie z wyrokiem sądowym
~- ja

Napisano: 22 sty 2014, 16:30

A gdzie w ustawie pisze czy odliczamy bieżące czy zaległe?
~magda

Napisano: 22 sty 2014, 16:50

No właśnie pisze kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób, dlatego się zastanawiam czy dobrze robię odliczając tylko te zasądzone.
~Ania

Napisano: 23 sty 2014, 10:04

Żaden przepis prawa nie mówi, że chodzi wyłącznie bieżące alimenty czy też o zaległe także.
Ja osobiście jestem za tym aby odliczać bieżące i zaległe.

Generalnie jeżeli ktoś powie, że wyłącznie bieżące to nie ma racji. Jak ktoś powie, że bieżące i zaległe to też nie ma racji.

Orzecznictwo w tej sprawie nie jest jednolite. Np:

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 3 lutego 2012 r., sygn. akt I OSK 1433/2011:
Wyjątek z punktu 3 ust. 3 art. 8 u.p.s. ma szczególnie silne uzasadnienie aksjologiczne (wyłącznie z uwagi na interes uprawnionego do alimentacji) i jako wyjątek, nie może być interpretowany rozszerzająco. Z wyjątku określonego art. 8 ust. 3 pkt 3 u.p.s. korzystać może tylko ten zobowiązany, który spłaca alimenty zgodnie z prawem - zatem w wysokości i w terminie określonym tytułem wykonawczym. W przeciwnym wypadku zobowiązany korzystałby dwakroć z naruszania przez siebie prawa - za pierwszym razem nie wykonując swego skonkretyzowanego obowiązku terminowo i należycie (popełniając delikt cywilnoprawny wobec uprawnionego do świadczeń alimentacyjnych), drugi raz - uzyskując pomniejszenie dochodu w rozmiarze większym, niż osoba w takiej samej sytuacji prawnej i faktycznej, która swe świadczenia łożyła należycie i w terminie.

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 15 września 2009 r., sygn. akt I OSK 94/2009 - Przepis art. 8 ust. 3 pkt. 3 ustawy o pomocy społecznej mówi wyraźnie o alimentach świadczonych na rzecz innych osób, nie precyzując czy świadczenie to ma być dobrowolne czy nie, a także czy mają to być alimenty bieżące czy zaległe.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x