Wiatam mam taka spawe. Kobieta od niedawna jest w nowym zwiazku małżenski poprzedni zakończony rozwodem i alimentami na dzieci. Z nowego zwiazku nie ma wspólnycgh dzieci a miedzy małżonkami jest zawarta intercyza, rozdzielność majątkowa. Co w tym przypadku zrobić kobieta składa na rodzinne w składzie rodziny musi podać małżonka czy brac pod uwage równiez jego dochody z góry dzięki za odp.
Wydaje mi się, że rozdzielność majątkowa nie dotyczy takich spraw jak ubieganie się o zasiłek rodzinny, to znaczy dochód rodziny jest wciąż dochodem rodziny, osobnym dla każdego z małżonków, ale jednak wspólnym dla rodziny.
Intercyza jest podpisywana po to ,aby sprawy związane z finansami ,były nie łączone ,ten nowy mąż nie bierze odpowiedzialności za tą nową żonę jak nie będzie miała na zakup kosmetyków i jak dzieci jej z poprzedniego małżeństwa nie będą miały na zeszyty do szkoły.Po to jest intercyza i jest to nowe modne prawo i myślę że nasz ustawodawca nie zastanawiał się nad tym problemem ,ale liczenie nowego męża i jego dochodów do rodziny przez instytucje Państwowe jest nie fer.Odrębnośc majątkowa to odrębność i nie ma co tu wliczać czegoś czego nie ma .Tu powinien wypowiedzieć się prawnik a nawet Trybunał ,a ja na miejscu Tej pani składała bym odwołanie ..........Znałam przypadek że nawet żona męzowi nie dała zaświadczenia o dochodach z korporacji ...nie ma takiego obowiązku przy intercyzje do ujawniania swoich dochodów,drugiemu małżonkowi.
"WSA w wyroku z 13 sierpnia 2010 roku oddalił skargę rodzica i przyznał rację gminie. W orzeczeniu stwierdził, że bez znaczenia dla ustalenia dochodu rodziny skarżącego w tej sprawie jest pozostawanie małżonków w rozdzielności majątkowej, bo ustrój majątkowy małżeński pozostaje bez wpływu na dochód rodziny ustalany przy przyznawaniu zasiłku rodzinnego." https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... zicow.html
TO ŻE SĄD WYDAŁ DECYZJĘ NA NIEKORZYŚĆ WNIOSKODAWCY ,TO NIE NOWOŚĆ...ALE WIADOMO ŻE SĄDY NIE SĄ NIE OMYLNE I TAK NAPRAWDĘ NIE JEST TO WYROK ZGODNY Z PRAWEM ''PRAWEM JAKIE DAJE INTERCYZA''...TYM BARDZIEJ JAK MAŁŻONKOWIE MIESZKAJĄ OSOBNO I NIE PROWADZĄ WSPÓLNEGO GOSPODARSTWA DOMOWEGO....Po za tym nawet Sądy TYMI DECYZJAMI PRZYCHYLAJĄ SIĘ DO ZWIĄZKÓW NIEFORMALNYCH ...''ŻYCIA NA tz. kocia łapę ....w Polsce ..na ten temat to można napisać pracę naukową jak chore jest prawo rodzinne .... jak obce osoby ''ojczymów i macochy ''obarcza się moralnie i finansowo opieką nad pasierbami [pasierbcami'' a ZWALNIA!!! od tego obowiązku biologicznych rodziców i to jest SPRAWIEDLIWE???
Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie tylko w takich wypadkach kieruje się stanem prawnym, a nie stanem faktycznym, co może być niesprawiedliwe dla świadczeniobiorców. W sytuacji gdy kobieta ma zasądzone alimenty od męża na dzieci, a nie jest z nim rozwiedziona, to i tak dla potrzeb świadczeń rodzinnych traktujemy ich jak zgodne małżeństwo i nie bierzemy faktu zasądzenia alimentów pod uwagę. W funduszu alimentacyjnym już jest to brane pod uwagę. Tak więc siedzę z koleżanką biurko w biurko i ona przyjmuje inny skład rodziny, ja przyjmuję inny, a klientka pewnie myśli, że to jest niesprawiedliwe i głupie.