Zasiłek celowy na święta / kryterium dochodowe - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 gru 2016, 19:11

Witam. Chciałem się zapytać jak należy rozumieć kryterium dochodowe warunkujące otrzymanie bądź nie zasiłku celowego. Mam więc 3 pytania:

1.Dochód osoby samotnie gospodarującej nie może przekraczać 634zł - czy jest to kwota netto czy brutto?

2. Mój znajomy pobiera najniższą rente z ZUS-u z tytułu całkowitej niezdolnosci do pracy czyli jest to 882zł brutto oraz zasiłek pielęgnacyjny z MOPS 153zł netto. Natomiast kolega ma aż dwa zajęcia komornicze. Jeden komornik całkowicie zajął zasiłek pielęgnacyjny (153zł). Drugi komornik zajął koledze także część renty w ten sposób że koledze zostało netto (czyli w portfelu) zaledwie 560zł. Zatem według mnie kolega nie przekroczył kryterium dochodowego które wynosi 634zł. Kolega ma przyznane także darmowe obiady z MOPS - właśnie dlatego że nie przekracza kryterium dochodowego. Pracownik Mops odmawia przyznania mu zasiłku celowego na święa twierdząć żę przekracza dochód 634zł. Proszę o wyjaśnienie.

3. Czy zasiłek celowy można przyznać na zakup żywności na święta Bożego narodzenia czy ogólnie aby wspomóc budżet domowy przed święami?
Tomaszzzzzzzz

Napisano: 07 gru 2016, 9:19

Koledze przekracza dochód a to,ze ma komornika nie ma znaczenia wziął kredyt to musi go spłacić.
A co do obiadów to dla samotnej osoby dochód jest 951 zł tj/150% kryterium dochodowego chyba,ze Rada Gminy Twojego miasta podniosła procent i dlatego kolega załapał się na obiady.
Iga2

Napisano: 07 gru 2016, 12:02

Ale dochód to są kwoty netto czy brutto? Rozummiem że netto czyli to co siędostaje do ręki?

Kolega ma renty brutto 882zł - więc jest to netto (do ręki) jakoś około 750zł. Czyli razem (przed potrąceniem komorniczym) dochód jego to jakieś 900zł netto. Czyli na darmowe obiady się kwalifikuje.

ps. Jeden komornik ściąga z niego zadłużenie mieszkania... a drugi komornik ściąga własnie kredyt:) Rozumiem że nikogo nie interesuje że ktoś nabrał kredytów (mógł nie brać) - bo na logike każdy nabierze kredytów a potem będzie mówił że ma mały dochód:D Nie wiedziałem że dla obiadów jest wyższe kryterium dochodowe...

Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam.
Gość

Napisano: 07 gru 2016, 12:08

No widzisz gościu czegoś jeszcze nie wiesz.
iga2

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x