Witam. Chciałem się zapytać jak należy rozumieć kryterium dochodowe warunkujące otrzymanie bądź nie zasiłku celowego. Mam więc 3 pytania:
1.Dochód osoby samotnie gospodarującej nie może przekraczać 634zł - czy jest to kwota netto czy brutto?
2. Mój znajomy pobiera najniższą rente z ZUS-u z tytułu całkowitej niezdolnosci do pracy czyli jest to 882zł brutto oraz zasiłek pielęgnacyjny z MOPS 153zł netto. Natomiast kolega ma aż dwa zajęcia komornicze. Jeden komornik całkowicie zajął zasiłek pielęgnacyjny (153zł). Drugi komornik zajął koledze także część renty w ten sposób że koledze zostało netto (czyli w portfelu) zaledwie 560zł. Zatem według mnie kolega nie przekroczył kryterium dochodowego które wynosi 634zł. Kolega ma przyznane także darmowe obiady z MOPS - właśnie dlatego że nie przekracza kryterium dochodowego. Pracownik Mops odmawia przyznania mu zasiłku celowego na święa twierdząć żę przekracza dochód 634zł. Proszę o wyjaśnienie.
3. Czy zasiłek celowy można przyznać na zakup żywności na święta Bożego narodzenia czy ogólnie aby wspomóc budżet domowy przed święami?