Zasiłek celowy (określony przypadek) - przyznać czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 sty 2016, 20:59

Witam!
Wale prosto z mostu - jestem studentem pracy socjalnej i na zaliczenie przedmiotu muszę napisać decyzję administracyjną odnośnie przyznania/odmowy zasiłku, w moim przypadku celowego. Przypadek oczywiście zmyślony, żeby nie było, który brzmi nastepująco:
Pani Aneta Zając złożyła 2.08.2015r. wniosek o pomoc na zakup leków. Do wniosku dołączyła recepte wraz z oszacowaną przez farmaceutę ceną leków (125zł) Pracownik socjalny udał się do domu wnioskodawczyni i 12.09 przeprowadził wywiad środowiskowy, W ramach wywiadu stwierdzono, ze Aneta Zając zamieszkuje wraz ze swoją dorosłą córką Eweliną, która prowadzi odrębne gospodarstwo domowe i utrzymuję się z wynagrodzenia za pracę w wysokości 2700zł. Aneta Zając uzyskuję comiesieczną rente w wys. 510zł. z której 100zł przeznacza na spłatę zadłużenia mieszkania. Ponadto ponosi ona comiesięczne wydatki na utrzymanie mieszkania w wysokości 350zł(czynsz, woda, prąd) Mieszkanie wnioskodawczyni jest skromnie urządzone, posiada jednak niezbędne wyposażenie. W lipcu 2015r. Aneta Zając uzyskała zasiłek celowy na jedzenie w wysokości 100zł oraz na zakup obuwia letniego 70zł. Miesznia strony wymaga remontu ze względu na nieszczelne okna, strona zaoszczędziła 1000zł na ten cel.
Moje rozkminy to:
1. kryterium dochodowe na osobę samotnie gospodarującą (tak przyjąłem chociaż miałem wątpliwości) to AKTUALNIE 634zł, lecz przed 01.10.2015r wynisiło 542zł.
2. 02.08.2015 - data złożenia wniosku; 12.09.2015 - data przeprowadzenie wywiadu... nie wiem czy się czepiam, ale wyczytałem gdzieś kiedyś, że pracownik socjalny ma 14 dni od daty wniosku na przeprowadzenie wywiadu...
3. Dochodu córki nie wliczam.
4. Oszczędności w wysokości 1000zł też nie wliczam, chociaż miałem pewne wątpliwości czytając różne opinie na forach.
5. i w końcu... 542zł-510zł=32zł czyli dochód przez Panią Anetę nie został przekroczony i mogę przyznać jej świadczenie?

Pytania moje brzmią:
1. W jakiej kwocie (pełne 125 zł czy mniej)?
2. Co napisać w uzasadnieniu? Na jakie artykułu się powołać?
miko161993
Praktykant
Od: 03 sty 2016, 20:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2016, 14:41

Pani …………………………………………………
Decyzja nr MOPS.5012……..2015
Na podstawie art. 104 Ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks Postępowania Administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2013r. poz. 267 z późn. zm.), w związku z art. 7 pkt.1, art. 8 ust. 1 pkt. 1, art. 17 ust. 1 pkt. 5, art. 39, art. 106 ustawy z dnia 12.03.2004 r. o pomocy społecznej (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 163 z późn. zm.), Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 lipca 2015 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. z 2015 r. poz. 1058), oraz Upoważnienia Burmistrza Miasta ……… Nr ……/2004 z dnia ………2004 r. dla Kierownika Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w …………, do wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu pomocy społecznej, należących do właściwości Gminy Miejskiej - po rozpatrzeniu wniosku ……./……./2015 z dnia ……….l…2015r.
POSTANAWIAM
1. Przyznać Pani zasiłek celowy z przeznaczeniem na ……………….. w miesiącu ………. 2015 r. w kwocie …….. zł jednorazowo (słownie: …………..). 2. Wypłata realizowana będzie gotówką w kasie MOPS w ………… w terminie od 25 do ostatniego dnia danego miesiąca.
UZASADNIENIE
Na podstawie wywiadu środowiskowego przeprowadzonego w dniu ………. 2015r. przez pracownika socjalnego ustalono, że: Prowadzi Pani jednoosobowe gospodarstwo domowe , miesięczny dochód u Pani wynosi: …….. zł , kryterium dochodowe osoby samotnie gospodarującej wynosi 542zł. Jednocześnie stwierdza się: długotrwałą chorobę, konieczność ponoszenia wydatków na koszty związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego, spłatę zadłużenia , leki i koszty związane z leczeniem, u oraz trudną sytuację materialną , w związku z powyższym postanowiono przyznać zasiłek celowy z przeznaczeniem dofinansowanie zakupu leków.
POUCZENIE
Na podstawie art. 98 i 104 ustawy o pomocy społecznej - świadczenia nienależnie pobrane podlegają zwrotowi niezależnie od dochodów rodziny oraz przymusowemu ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Stosownie do art. 109 w/w ustawy osoby korzystające ze świadczeń pomocy społecznej, są obowiązane poinformować ośrodek pomocy społecznej o każdej zmianie ich sytuacji osobistej i majątkowej, która wiąże się z podstawą do przyznania świadczenia. Przed upływem terminu do wniesienia odwołania decyzja nie ulega wykonaniu, a wniesienie odwołania wstrzymuje wykonanie decyzji. Od niniejszej decyzji służy Panu/Pani prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ………… za pośrednictwem tut. MOPS w terminie 14 dni od daty jej otrzymania.
........................................................
Otrzymują: 1. Adresat 2. A/a
KUM

Napisano: 04 sty 2016, 17:59

Dzięki wielkie! :D
Ratujesz mi tyłek KUM. Sam wczoraj coś nadziergałem przez wieczór, ale to nie to co powinno być z tego co widzę, także jeszcze raz serdeczne dzięki!
Miałbym jeszcze prośbę jedną taką malutką, byłaby możliwość, żebyś wysłał mi to w .doc?
miko161993
Praktykant
Od: 03 sty 2016, 20:12
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 19:49

witam jestem studentką prascy socjalnej i na zaliczenie muszę napisać decyzję administracyjną czy przyznać zasiłek czy nie:

Adam Świerk w dniu 17 maja 2015r. wniósł o przyznanie pomocy w postaci zasiłku okresowego do jego 4 osobowej rodziny. Wyjaśnił, że pomimo wielu starań nie może znaleźć zatrudnienia. Żona wnioskodawcy opiekuje się niepełnosprawnym synem i z tego tytułu otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 1200zł miesięcznie. Ponadto syn strony uzyskuje zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153zł miesięcznie. Adam Świerk wnioskował o przyznanie pomocy w maksymalnej wysokości ze względu na duże potrzeby rodziny związane z koniecznością zapewnienia opieki niepełnosprawnemu dziecku. Strona zamieszkuje w przestronnym mieszkaniu zaopatrzonym w podstawowy sprzęt gospodarstwa domowego. Adam Świerk posiada wykształcenie- techniczne- elektryk, w lutym stracił zatrudnienie ze względu na problemy ekonomiczne pracodawcy. Obecnie poszukuję zatrudnienia, nie zarejestrował się jednak jako osoba bezrobotna

proszę o pomoc.
osoba

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x