zasiłek dla opiekuna

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Dorota..

zasiłek dla opiekuna

Post autor: Dorota.. »

Proszę mi powiedzieć, czy za osoby, które będą miały spłatę w okresie od lipca to my też opłacamy składki na ubezpieczenie społeczne? Bo zdrowotne to nie, dopiero od przyznania nowego zasiłku dla opiekuna, a te społeczne to czytam tą ustawę ale nie widzę dokładnie. Proszę mnie nakierować i życzę miłego dnia niech szybko minie i będzie już wolne :D POZDRAWIAM
kas

Re: zasiłek dla opiekuna

Post autor: kas »

wydaje mi się że tak bo zdrowotne to większość w PUP mają lub z innego tytułu np przy mężu a jeżeli będziemy wyrównywać kasę to i składki też
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zasiłek dla opiekuna

Post autor: kronos79 »

Dorota.. pisze:Proszę mi powiedzieć, czy za osoby, które będą miały spłatę w okresie od lipca to my też opłacamy składki na ubezpieczenie społeczne? Bo zdrowotne to nie, dopiero od przyznania nowego zasiłku dla opiekuna, a te społeczne to czytam tą ustawę ale nie widzę dokładnie. Proszę mnie nakierować i życzę miłego dnia niech szybko minie i będzie już wolne :D POZDRAWIAM
Przepis ogólny każe opłacac składkę od wypłacanych ZDO i nie ma przepisu szczególnego, który by ten fakt zmieniał.
W przypadku składek zdrowotnych jest przepis ogólny który każe składki opłacać i szczegołny, który mówi, ze wstecz nie opłacamy. A że przepis szczególny ma pierwszeństwo przed ogólnym sytuacja jest jasna.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ