Zasiłek dla opiekuna- matka pod opieką siostry - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 cze 2014, 12:45

Witam
Mam problem z opiekunką (pobierała świadczenie do 30 czerwca)która do listopada 2013 roku opiekowała się matka a później siostra wzięła matkę do siebie. Do dnia dzisiejszego matka przebywała w Białymstoku podobno ze względów medycznych i mieszkaniowych. Nadmienię że Siostra opiekunki zadzwoniła do nas 24.04.2014 r. z informacją że matka od lipca 2013 roku jest u niej a teraz obie temu zaprzeczają i twierdzą że dopiero w listopadzie wyjechała do Białegostoku.
Problem polega na tym że kobiety chcą rozliczenie za cały okres i dalszy ciąg. Niestety zgodnie z ustawą opiekunka może dostać pieniądze tylko za okres w którym ONA sprawowała opiekę a nie jej sistra.
1. Czy wypłacić pieniądze do listopada?? czy za cały okres??
2. Czy jeśli za okres listopad-maj nie wypłacę to na jakiej podstawie mogę płacić jej bieżący zasiłek?
Z góry dziękuję :!:
EmilaS

Napisano: 27 cze 2014, 13:00

Art.2 ust 5 nie wyjaśnia okresu gdy ktoś inny opiekował się bez pobierania jakichkolwiek świadczeń dlatego mam z tym problem.
EmilaS

Napisano: 27 cze 2014, 13:26

do zaległych nie musi być wywiad tylko oświadczenie, więc jeżeli nie chcesz być upierdliwa niech Ci podpisze po odpowiedzialnością karną /uświadom jej to/ ,ze opieka była sprawowana i przyznaj
Kati@

Napisano: 27 cze 2014, 13:37

tylko że w tym okresie nasz pracownik był na wywiadzie u tej kobiety w sprawie zasiłku okresowego i powiedziała ze matki nie ma i jest u siostry i pobierała do maja 2014 zasiłek okresowy który by jej nie przysługiwał jak by była matka.
Jak to zrobić żeby było zgodnie z ustawą.
EmilaS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x