zasiłek dla opiekunów a wygaśnięcie decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 mar 2014, 13:21

W projekcie zasiłku dla opiekunów jest napisane, że przysługuje osobom jeżeli decyzja o przyznaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego wygasła z mocy prawa na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy zmieniającej.
A co z decyzjami wydanymi na podstawie art. 11 ust. 2 ? Czy można mówić, że takie decyzje też wygasły z mocy prawa jeśli były przyznane na okres do 30 czerwca 2013 zgodnie z art. 11 ust. 2 i ust. 1 (mimo, że orzeczenie było wydane na dłuższy okres)
~mops

Napisano: 12 mar 2014, 13:27

też się nad tym zastanawiam... i chyba nie przysługuje, ponieważ faktycznie nie wygasła, z kolei jest niesprawiedliwe pominięcie takich przypadków
a mam ich sporo
~a- druga

Napisano: 13 mar 2014, 14:54

nie wiem o czym piszecie, przecież jeżeli osoba spełniała warunki do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego wg. przepisów do końca grudnia 2012r. dostawała świadczenie na okres ważności orzeczenia i informacje o wygaszeniu od 1 lipca. Tak wiec decyzje wygasły.
~ula

Napisano: 13 mar 2014, 15:05

u nas przyznawane bylo (po konsultacjach radcy prawnego ) do 30 czerwca...i teraz mam wrażenie że bedzie problem... ale decyzyjni nie widzą problemu
~a- druga

Napisano: 13 mar 2014, 15:11

miałam niedawno starą sprawę w SKO, przyznali świadczenie bezterminowo, jednak na końcu napisali że z mocy prawa ulega wygaszeniu od 1 lipca , a my dostaliśmy przykaz poinformować ja o warunkach nabywania nowych świadczeń
~ula

Napisano: 13 mar 2014, 16:45

Chodzi mi o takie osoby, które przychodziły np. w marcu 2013 r. a wniosek na komisję był złożony w grudniu 2012 r. - Pan Wardach szkolił, że takim osobom należy przyznać od grudnia 2012 r. do 30 czerwca 2013 r. (ze względu na art. 11 ust. 1 i 2 oraz art. 13). Informacje o wygaszeniu od 1 lipca wysyłane były w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy - czyli dla decyzji wydanej w marcu to nie miałoby zastosowania
~mops

Napisano: 13 mar 2014, 17:14

Pan Wardach w takim razie szkolił źle. Niech teraz tak szkoli aby te osoby dostały spłaty w przypadku gdyby okazała się że im wyrównania nie przysługują bo decyzje nie wygasły z mocy prawa a zwyczajnie się \"skończyły\"
Wskażcie proszę choć jeden zapis, który mówił i mówi że świadczenia przyznajemy tak jak szkolą mądrale z ministerstwa?
Ja, wiedząc juz o zapisie art. 11, przyznając kobiecie prawo do swiadczenia w maju, przyznałam na czas ważności orzeczenia. W czerwcu posłałam informację o wygaśnięciu decyzji z dniem 30 czerwca i tyle. Nie bedzie teraz problemu z wypłatą wyrównania w razie wejścia w życie ustawy.
~sipera

Napisano: 13 mar 2014, 17:20

Wychodzi na to, że to jest wasz błąd, ze w decyzjach przyznawaliście śp na czas okreslony, do 30 czerwca i tym samym nie pozwoliliście im , zeby wygasły z mocy prawa.
~m&m

Napisano: 13 mar 2014, 18:04

\'Wychodzi na to, że to jest wasz błąd\'

Ewidentnie. Jak się nie czyta ze zrozumieniem to takie kwiatki wychodzą. Najgorsze w tym wszystkim, ze ciężko to będzie teraz wyprostować... Decyzje ewidentnie były wydane błędnie, ale już ich nie ma w obrocie prawnym... Może art. 31 uśr da się tu zastosować?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x