świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 mar 2014, 13:37

1.10 pani uzyskała prawo do zasiłku macierzyńskiego, 29 przyszła po zr, śp na niepełnosprawnego syna, urodzonego 3 miesiące wcześniej i nie wspomniała o zasiłku macierzyńskim. dziś wszczęliśmy postępowanie w celu ustalenia podstaw do śp i zr.
zr- rozumiem- należy zrobić uzysk i sprawdzić czy nie przekracza kryterium
śp- nie rozumiem, osoba sprawująca opiekę musi nie podejmować lub zrezygnować z zatrudnienia, uzyskała dochód ale nie w skutek podjęcia pracy, słusznie wszczynamy postępowanie z zamiarem wydania decyzji o NP?
~Ina

Napisano: 12 mar 2014, 13:50

jednoznacznie z ustawy to na pewno nie wynika,ze w takiej sytuacji SP nie przysluguje...ale prawde mowiac mialabym opory przed podjeciem decyzji o przynaniu, musialabym przyjrzec sie sprawie glebiej;-) zastanowilabym sie nad tym,czy pani rzeczywiscie zrezygnowala z pracy...moze wcale nie zrezygnowala tylko umowa sie jej skonczyla a jej zasilek macierzynski wynika tylko i wylacznie z tego,ze byla zatrudniona i niepodejmowanie przez nia pracy to nic innego jak niepodejmowanie - bo jest po pologu i z tego tyytuulu przysluguje jej zasilek macierzynski i w zwiazku z tym jest bierna zawodowo na rynku pracy:)
dzis nie wiem jaka w takiej sytuacji podjelabym decyzje,ale gdyby taka sprawa mi sie trafila - najpierw ustalilabym to o czym wyzej wspomniala a potem zobaczyla czy nie ma co wymyslac i przyznac swiadczenie czy moze lepiej jednak odmowic i namowic na odwolanie,zeby zobaczyc do jakiej interpretacji sklania sie moje sko
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 13:55

ale przy śp może nie podejmować pracy lub z niej zrezygnować. chodzi mi o zależność, że uzyskała dochód z zasiłku macierzyńskiego i to się liczy jako podjęcie zatrudnienia?
~Ina

Napisano: 12 mar 2014, 13:57

tyle, że ŚP nie jest uzależnione od rezygnacji z zatrudnienia - wystarczy nie podejmowanie zatrudnienia. W naszej ustawie nie ma nigdzie mowy, że ŚP nie przysługuje jeżeli osoba posiada prawo do zasiłku macierzyńskiego,
ale może przy zasiłku macierzyńskim jest zapis odnośnie ŚP - tak jak przy zasiłku dla bezrobotnych,
tego niestety na chwilę obecną nie udało mi się ustalić :(
~~~

Napisano: 12 mar 2014, 13:57

nie, nie zrozumialas co napisalam:) a lepiej juz nie umiem tego wyjasnic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 13:59

Jeśli ten zasiłek macierzyński był po ustaniu zatrudnienia to jest to świadczenie z tytułu ubezpieczenia społecznego, ŚP bym przyznała w ŚP nie ma kwestii dochodu uzyskanego a do rodzinnego uzysk zgodnie z ustawą.
~Agata

Napisano: 12 mar 2014, 14:00

ale żeby odmówić to pasuje podać jakiś argument w powiązaniu z naszą ustawą, a tego niestety brak :(
~ja

Napisano: 12 mar 2014, 14:07

przy składaniu wniosku o zr i śp nie powiedziała, że ma zasiłek macierzyński, więc nie było jak sie przyjrzeć, dziś rano dostaliśmy informację z ZUS, koleżanka napisała do jakiegoś szkoleniowca bo też nie jest pewna czy uzyskanie zasiłku macierzyńskiego jest podstawą do stwierdzenia NP śp
~Ina

Napisano: 12 mar 2014, 14:07

niekoniecznie brak:) wszystko zalezy od ytego co kto zrozumie przez rezygnacje i nie podejmowanie zatrudnienia W ZWIAZKU z koniecznoscia opieki...a jak juz wykazaly wyroki WSA i NSA interpretacja takiej rezygnacji i nieposjmowania nawet w sadach jest rozbiezna...ja wcale nie twierdze,ze nie przyznalabym w takiej sprawie SP, ale na pewno nie zrobilabym tego tylko dlatego,ze zasilek macierzynski nie jest negatywna przeslanka...moze nie byc, ja moge nie uznac,ze ona zrezygnowala z zatrudnienia w zwiazku z opieka...moge tez to uznac - i wtedy przyznam
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 14:13

opisówka, brak rezygnacji z zatrudnienia oraz brak rezygnacji z podejmowania zatrudnienia.
Ona pobiera cały czas świadczenia przysługujące osobom w wyniku pracy.

z tego powycinaj co potrzebujesz:
https://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
~Elmer

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x