zasiłek dla rolnika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 paź 2014, 12:58

Czy osoba prowadząca gospodarstwo rolne musi zaprzestać pracy w nim aby otrzymać zasiłek opiekuńczy? Jeśli tak to czy wystarczy tylko zaświadczenie o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym? https://www.zasilkirodzinne.pl/
domino

Napisano: 03 paź 2014, 13:40

Dodatkowo musi jeszcze zrezygnować z pracy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 13:49

Mój UW stoi na stanowisku że wystarczy tylko rezygnacja z pracy na gospodarstwie
ensiferum

Napisano: 03 paź 2014, 14:08

Żeby dostać SZO musi faktycznie zrezygnować z zatrudnienia (każdy - nie tylko rolnik), w związku z koniecznością sprawowania opieki. Prowadzenie gospodarstwa to nie jest zatrudnienie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 14:12

....lub innej pracy zarobkowej
inkaa

Napisano: 03 paź 2014, 14:21

Tak. W art. 3 pkt. 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych jest zdefiniowane czym jest zatrudnienie lub inna praca zarobkowa. Nie ma tam prowadzenia gospodarstwa.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 15:43

Uchwała NSA z grudnia 2012r. postawiła znak równości pomiędzy prowadzeniem gospodarstwa przez rolnika a zatrudnieniem lub inną pracą zarobkową. Dlatego teraz ustawodawca dał rozwiązania dla rolnika, który aby mógł ubiegać się o świadczenia opiekuńcze musi zrezygnować z pracy w gospodarstwie lub całkowicie zaprzestać jego prowadzenia. Rolnik w ten sposób traci możliwości zarobkowania jak również i ubezpieczenie w KRUS. Czyli trzeba być konsekwentnym, skoro w ubiegłym roku na podstawie tej uchwały odbierano prawo do świadczenia dla matek rolniczek unając, że znajdujemy się w zatrudnieniu, to teraz jeśli ktoś zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa, bo musi zając się niepełnosprawnym członkiem rodziny ,to dlaczego tego nie uznać jako rezygnację z zatrudnienia ? Jeżeli pracownicy OPS nie są w tej sprawie przekonani, to może trzeba przyjąć wnioski i najwyżej dać odmowę, ale w ten sposób ten ktoś może się odwołac do SKO, natomiast na tym etapie udzielanie rolnikom informacji, że nie przysługuje jest nie w porządku.
A tak przy okazji chciałam podziękować za udzielone mi dobre rady - jesteście bardzo przydatni a dla jednej osoby szczególne WIELKIE DZIĘKI.
Pozdrawiam wszystkie matki zaglądające na to forum i rolników pozdrawiam też.
wwo

Napisano: 03 paź 2014, 16:10

Jak dla mnie nie postawiła. NSA stwierdziło, że świadczenie pielęgnacyjne (SZO,ZDO) było rekompensatą za dochód utracony z działalności zawodowej, w związku z koniecznością sprawowania bezpośredniej opieki nad osobą niepełnosprawną, a nie wynagrodzeniem za opiekę dla osoby która zajmuje się chorym z wyboru. W tym kontekście uznało, że świadczenie nie należy się rolnikom ponieważ nie rezygnują z działalności zawodowej mimo, że prowadzenie gospodarstwa nie jest ujęte w definicji "zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej" zawartej w ustawie o świadczeniach rodzinnych. NSA nie postawiło znaku równości między prowadzeniem gospodarstwa a pracą zarobkową i nie tego dotyczyła uchwała. Nawet na stronie ministerstwa zdaje się wisiało wyjaśnienie, że rolnik chcący uzyskać świadczenie opiekuńcze musi oprócz zaprzestania prowadzenia gospodarstwa dodatkowo spełnić warunek rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. A to, że ten warunek jest idiotyczny to już pretensje do ustawodawcy, który zresztą już ze swoich poronionych pomysłów się wycofał i stąd od stycznia 2015 warunek rezygnacji z zatrudnienia przestanie istnieć.
wwo pisze: to może trzeba przyjąć wnioski i najwyżej dać odmowę
Jak dla mnie to nawet trzeba przyjąć i rozpatrzyć zgodnie z prawem, wiedzą i czym tam jeszcze.
wwo pisze:ten ktoś może się odwołac do SKO
Oczywiście.
wwo pisze:natomiast na tym etapie udzielanie rolnikom informacji, że nie przysługuje jest nie w porządku.
Zawsze udzielam informacji zgodnych z moją wiedzą, przyjętą praktyką i stanem prawnym. Jeśli świadczenie się nie należy to powiem, że się nie należy. I to jest jak najbardziej w porządku. Nie będę dawał złudnych nadziei - sorry. A niezadowolonym zawsze polecam złożenie wniosku i późniejsze odwołanie - niestety mało kto z tego korzysta. Więcej osób wybiera skargę u burmistrza etc. lub próbę wymuszenia decyzji pozytywnej w inny sposób (nawet szantaż emocjonalny jest dla mnie próbą wymuszenia), przez co często mija termin na wniesienie odwołania np.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2014, 16:26

Panie IKS Ciebie też pozdrawiam. Czas pokaże kto ma rację.
wwo

Napisano: 03 paź 2014, 18:15

Rolnik nigdy nie pracowal. Napisal oswiadczenue ze zaprzestal prowadzeni gospodarstwa. Odmowilam. Rolnik sie odwolal. Sko przyznalo. Nic mnie juz nie zdziwi...
aggga

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x