zasiłek dla samotnie wychowującej dziecko
zasiłek dla samotnie wychowującej dziecko
Witam, od kilku lat dostaje zasiłek na dwoje dzieci, w tym roku pracowalam legalnie za granica lecz nie zglosilam tego odrazu. Czy moge to zglosic teraz i czy bede miec z tego tytulu jakies nieprzyjemnosci?
Re: zasiłek dla samotnie wychowującej dziecko
Z każdej legalnej pracy po pierwszym pełnym przepracowanym miesiącu rodzinne chcą zaświadczenie o zarobku netto. Wtedy obliczają, czy nie został przekroczony dochód. Przy przekroczeniu - nie ma zasiłku rodzinnego i dodatków. Skoro przacowałaś za granicą legalie myślę, że twój dochód był wyższy niż 504 zł/osoba. Nie wiem, czy wtedy nie będą dokumenty wysłane w celu sprawdzenia, czy nie zachodzi koordynacja. W przypadku, gdy zostanie orzeczony zwrot jakiejś kwoty możesz się odwołać do kolegium - może umożą. Jeżeli nadal tam pracujesz postaraj się o rodzinne za granicą.
to wszystko jest jakies chore to ze matka samotna pracuje jak osioł kosztem własnego zdrowia i kosztem dziecka i traktowana jest jakbiznesmenka bo jej sie nic przeciez juz od panstwa nie nalezy to jest sprawiedliwe? to jest poprostu przykre i smutne masakra lepiej byc obibokiem nic nie robic wtedy cos dostaniesz jakoms jałomuzne
Ja nic nierobie dobrze ze mam rodziców a tego chorego panstwa mam 348( 300 alimentów z funduszu alimentacyjnego i uwaga az 48 zł i to miesiecznie) Przez rok dawali tylko 48 miesiecznie bo tak długo ciagneło sie z komornikiem
paradoksem jest tez to ze jesli ojciec uzna dziecko chocby 2 lata po urodzeniu w sądzie a potem sie z tego wycofuje to i tak nie jestes juz samotną matką nawet jak sama jestes z dzieckiem swiadczenia ci nie przysługują to jest chore
Oprócz zasiłek dla samotnie wychowującej dziecko - Dodatek 250zł przeczytaj również:
dodatek 250 zł w ośrodku wsparcia dziennego
dzierżawa z gospodarstwa
50% pracy w terenie
a co nam po dodatku 250
apirant a dodatek
nienaleznie pobrane świadczenia
250,00
250 zł W DPS
teren
pieczątka
dodatkowy urlop
dodatek 250 i praca przy projekcie