Zasiłek/dodatek pielęgnacyjny

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Zasiłek/dodatek pielęgnacyjny

Post autor: ~o~ »

Zawiesiłam się....
W kwietniu przyznałam gościowi zasiłek pielęgnacyjny.
Dzisiaj dostałam pismo z KRUS ,że nabył prawo do dodatku piel.od 01.12.2019r. i że zawieszono wypłatę w/w dodatku z powodu pobytu w DPS.
Powinnam mu zostawić ten zasiłek czy go uchylić bo ma prawo do dodatku ?????
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Zasiłek/dodatek pielęgnacyjny

Post autor: Szarak »

Pytanie brzmi, jak bardzo literalnie czytasz ustawę o świadczeniach rodzinnych ? Jak bardzo literalnie to uchyl i podpowiedz odwołanie.
~o~
VIP
Kontakt:

Wcześniej miałam pisma z ZUS/KRUS, że osoba nie pobiera dodatku więc nie wnikałam a teraz mnie zaskoczyli taką dokładnością.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Ja kiedyś miałem taki przypadek, że osoba będąca w ZOL ma prawo do dodatku z ZUS ale zawieszoną wypłatę. Po 5 wnioskach o udostępnienie danych ZUS (dział merytoryczny) odpisał, że prawo do dodatku nie zostało uchylone tylko nie jest realizowane. Odmówiłem przyznania bo literalnie ustawa mówi, że osobie, ktora ma prawo do dodatku nie przysługuje ZP ale pouczyłem o odwołaniu. SKO przyznało.
~o~
VIP
Kontakt:

No wiem jak to działa.... zus/krus nie mają narzędzi do uchylenie prawa mogą jedynie zawiesić wypłatę. Oni są cacy a my się czepiamy.
~o~
VIP
Kontakt:

Wystarczy prosta zmiana w naszej ustawie- powinien być zapis że zas. piel nie przysługuje osobie pobierającej dodatek.... i nie byłoby żadnych wątpliwości a tak to zawsze jakaś dziura, jakieś wątpliwości.
ODPOWIEDZ