zasiłek macierzyński a nowe ŚP
- Andzia87
- Referent
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
zasiłek macierzyński a nowe ŚP
upewnijcie mnie, jeśli osoba ma zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia to osobę zgłaszam tylko do ubezpieczenia emerytalno-rentowego?
Jeżeli robisz to co łatwe, Twoje życie będzie trudne. Jeśli robisz to co trudne, Twoje życie będzie łatwe. – Les Brown
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
Re: zasiłek macierzyński a nowe ŚP
Mam taki sam przypadek, napisałam pismo do ZUS z zapytaniem i napisali że nie ma obowiązku opłacania składek z uwagi na inny tytuł ubezpieczenia. Dla pewności można posłać pytanie do ZUS.Andzia87 pisze: 22 mar 2024, 10:53 upewnijcie mnie, jeśli osoba ma zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia to osobę zgłaszam tylko do ubezpieczenia emerytalno-rentowego?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też mam taki przypadek, i mam odp. ZUS, że osoba podlega ubezpieczeniom emeryt.-rentowym, oraz w okresie popierania zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenie posiada prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.
więc żadnych składek nie będę opłacała, do czasu zmiany sytuacji (koniec zasiłku o czym strona powinna powiadomić).
więc żadnych składek nie będę opłacała, do czasu zmiany sytuacji (koniec zasiłku o czym strona powinna powiadomić).
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
macierzyński to tytuł obowiązkowy 
https://www.zus.pl/firmy/rodzaje-ubezpi ... bowiazkowe wydrukować i przykleić sobie gdzieś obok biurka

https://www.zus.pl/firmy/rodzaje-ubezpi ... bowiazkowe wydrukować i przykleić sobie gdzieś obok biurka

Oprócz zasiłek macierzyński a nowe ŚP - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zestawienie w signity pomóżcie
orzeczenie a dodatek
Sp nowe zasady i stare orzeczenie
Pomocy - czy przyznalibyście w tej sytuacji świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego syna?
Czyste Powietrze a oddane w dzierżawę pole
czy jest nienależnie npobrany zp
czy ŚP przyznać z wniosku czy z przedłużenia ustawy
rodzina za granicą
świadczenie pielęgnacyjne nienaleznie pobrane
zasiłek pielęgnacyjny od kiedy
karta pobytu
TOM sentencja decyzji zł za zł
Zgon osoby na ŚP a orzeczenie do 31.03. co z przedłużeniem
ubezpieczenie zdrowotne przy nowym ŚP
CZYSTE POWIETRZE- WEZWANIE
dochód konkubenta czy alimenty