Zasiłek piel. a wstrzymanie dodatku osobie w Zol
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/Sr
- Kontakt:
Zasiłek piel. a wstrzymanie dodatku osobie w Zol
Klient pobierał dodatek pielęgnacyjny w Krus został umieszczony w Zolu i Krus wstrzymał mu wypłatę dodatku bo przebywa w Zolu. Składa na zasiłek pielęgancyjny czy nalezy mu się jesli dodatek w krus ma tylko wstrzymaną wypłate.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Zasiłek piel. a wstrzymanie dodatku osobie w Zol
W orzecznictwie spotkać można dwa poglądy. Dominujący jednak jest, że się należy.
U mnie kierownictwo stoi na literalnym podejściu do ustawy w tej kwestii. Odmawiamy. W tym roku mieliśmy taką sprawę w SKO i utrzymało naszą decyzje w mocy. Poszło do WSA ale osoba zmarła więc zostało pozamiatane.
U mnie kierownictwo stoi na literalnym podejściu do ustawy w tej kwestii. Odmawiamy. W tym roku mieliśmy taką sprawę w SKO i utrzymało naszą decyzje w mocy. Poszło do WSA ale osoba zmarła więc zostało pozamiatane.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Też dałam odmowe Sko dało do ponownego rozpatrzenia bez jakichkolwiek wskazówek tylko kazali jeszcze raz napisac do KRus czy jest decyzja czy samo wstrzymanie. Dlatego nie wiem czy się z nimi szparać czy przyznac bo własnie wiem , ze sądy różnie podchodzą.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
No u mnie dotyczyło ZUSu nie KRUSu. Wycwaniliśmy się i zapytaliśmy się czy wstrzymanie prawa do dodatku jest równoznaczne z jego utratą zgodnie z art. 134 ust.1 pkt 1 lub pkt 4 ustawy Emerytury i renty z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. ZUS odpowiedział, że wstrzymanie nie jest równoznaczne z utratą prawa i nasze SKO też się na to powołało utrzymując naszą decyzję. Pewnie w ustawie KRUS są podobne zapisy.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki Szarak
Oprócz Zasiłek piel. a wstrzymanie dodatku osobie w Zol - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
rocznik na rozpoczęcie 2023/2024
czy wymagać tłumaczenia świadectwa pracy do utraty dochodu?
PODSTAWA PRAWNA 500+
świadzcnie wspierajace a świadcz. pielegnacyjne
weryfikacja MF za 2022 r.
Orzeczenie o niepełnosprawności kończy się 31.07.2023 r. jak przedłużyć świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjn
dodatek z tyt. kształcenia i rehabiltacji COVID
1 za 1 pomocy
Notatka urzędowa - wszczęcie
Czy nienależnie pobrane ze świadczenia pielęgnacyjnego?
czyste powietrze
czyste powietrze
WZÓR INFORMACJI
pomocy z zawiadomieniem o przedłużeniu terminu do załatwienia sprawy
podjęcie zatrudnienia w grudniu 2021 r.
Co z ta 13 i 14 emeryturą