Zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 lut 2015, 22:53

Witam. Proszę o pomoc. Pobieram tzn pobierałam Zp na dziecko. Mój mąż dosyć często wyjeżdża za granicę na 2 -3 miesiące, czy po powrocie do kraju i zgłoszeniu się do KRUSU należy mi się wypłata zasiłku od miesiąca powrotu męża? czy dopiero po odpowiedzi z ROPSU o koordynacji. Pani w ROPSIE poinformowała mnie, że podczas pobytu męża w kraju zasiłek powinien być wypłacany przez ośrodek pomocy, natomiast w OPSie że muszą czekać na odpowiedz i dopiero mogą wypłacać. Moja prośba o pomoc, może ktoś mi podpowie jak to powinno być zgodnie z prawem, wiem że w ustawie nie jest to dokładnie określone. Z góry bardzo dziękuje.
bezradna

Napisano: 25 lut 2015, 9:38

problem polega na określeniu organu właściwego do wydania decyzji (wypłata zasiłku i tak zawsze jest w OPSie)
Pani w ROPSIE poinformowała mnie, że podczas pobytu męża w kraju zasiłek powinien być wypłacany przez ośrodek pomocy, natomiast w OPSie że muszą czekać na odpowiedz i dopiero mogą wypłacać - obie panie dobrze mówią
sprawy z koordynacją zawsze długo trwają
madzia11

Napisano: 25 lut 2015, 10:13

Wiem, że to wszystko długo trwa,. Dzwoniłam do Sko i otrzymałam informacje, że jeżeli mąż jest w kraju, mam napisać oświadczenie po odpowiedzialnością oraz dostarczyć zaświadczenie z KRUS i od tego miesiąca będę mieć dalej wypłacany zasiłek na bieżąco. Ale Pani z OPSu powiedziała mi, że dopiero jak Rops odpowie, a wcześnie wypłacano mi za każdym razem po napisaniu oświadczenia i dostarczeniu zaświadczenia i w Sko też wcześniej tak mnie poinformowano a przecież przepisy się nie zmieniły? To jak to powinno być? Przecież jeżeli mąż jest w kraju to nie jest uprawniony za granicą?
bezradna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x