Co zrobić ZP i dodatek pielęgnacyjny z KRUS jednocześnie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 24 lut 2015, 20:16

Witam!!! Na świadczeniach rodzinnych pracuję od nie miesiąca dlatego potrzebuję poradzić się kogoś z doświadczeniem. Mam pewnego petenta który pobiera u nas zasiłek pielęgnacyjny od dwóch lat i który we wrześniu 2014r.skończył 75 lat. W jego teczce nie było żadnej informacji że z tego tytułu ma przyznany przy rencie dodatek pielęgnacyjny, choć pracownik socjalny poinformował mnie że ten Pan na pewno pobiera rentę ZUS. Pierwszą rzecz jaką zrobiłam to wszczęcie postępowania z urzędu w sprawie słusznego pobierania przez Pana X zasiłku pielęgnacyjnego w tut.GOPS. Napisałam do ZUSU wniosek o udostępnienie danych czy Pan X pobiera rentę i jeśli tak to od kiedy ma przyznany dodatek pielęgnacyjny z tyt. ukończenia 75 lat. ZUS poinformował mnie że Pan X pobiera rentę z KRUSU i tam ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Ku mojemu zdziwieniu bo KRUS zawsze informował nas na piśmie i to z wyprzedzeniem kto i kiedy będzie miał przyznany dod., z tyt.ukończenia 75 lat. Wiec przed wysłaniem pisma do KRUSU o udostępnienie danych postanowiłam przewertować współdziałanie z 2014 roku i ku mojemu zdziwieniu znalazłam pismo z KRUS informujące że Pan X będzie miał przyznany od września dodatek, pismo z KRUS przyszło już w sierpniu. Nie wiem co w tym przypadku zrobić. uchylić decyzję od lutego, kolejną decyzją uznać za nienależnie pobrany i żądać zwrotu czy jeśli to jest niedopatrzenie z naszej strony umorzyć nienależne świadczenia. Bardzo proszę o pomoc.
elwa29
Praktykant
Od: 05 lut 2015, 10:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x