Zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 maja 2015, 9:36

Wie ktoś z państwa czy w przypadku gdy dorosły niepełnosprawny umysłowo syn w stopniu umiarkowanym pobiera zasiłek pielęgnacyjny ale te pieniążki niewłaściwie wydaje a matka go utrzymuje ponieważ syn podobnie postępuje z rentą socjalną, to czy możliwe jest aby matka pobierała zasiłek za syna??
Syn nie jest ubezwłasnowolniony.
OPS2015

Napisano: 27 maja 2015, 9:53

jedyne co można to zamienić na formę rzeczową
Agx

Napisano: 27 maja 2015, 9:57

to sa swiadczenia przyznane na niego wiec to on decyduje na co je wydaje, raczej na matke tego zmienic nie mozna z reszta onmusialby wyrazic na to zgode czego pewnie nei zrobi
masterm

Napisano: 27 maja 2015, 10:07

OPS2015 pisze:Wie ktoś z państwa czy w przypadku gdy dorosły niepełnosprawny umysłowo syn w stopniu umiarkowanym pobiera zasiłek pielęgnacyjny ale te pieniążki niewłaściwie wydaje a matka go utrzymuje ponieważ syn podobnie postępuje z rentą socjalną, to czy możliwe jest aby matka pobierała zasiłek za syna??
jedynie ma tu zastosowanie art. 17 a
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 10:20

jesli on tak zle dysponuje swoim dochodem to mamusia niech wystapi o ograniczenia jego praw - przynajmniej w zakresie dysponowania srodkami finansowymi (bo ubezwlasnowolnienie to pewnie byloby za duzo przy tym umiarkowanym stopniu) i zostanie jego kuratorem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 10:23

ewalu pisze:
OPS2015 pisze:Wie ktoś z państwa czy w przypadku gdy dorosły niepełnosprawny umysłowo syn w stopniu umiarkowanym pobiera zasiłek pielęgnacyjny ale te pieniążki niewłaściwie wydaje a matka go utrzymuje ponieważ syn podobnie postępuje z rentą socjalną, to czy możliwe jest aby matka pobierała zasiłek za syna??
nie sadze, bo jak udowodnisz ze ta osoba zle wydatkuje ten zasilek pielegnacyjny, nawet jak go przepije to moze jest to dla niego jak lekarstwo ktore jest mu niezbedne do zycia. To ze matka go utrzymuje nie znaczy ze musi jej cos za to placic, zasilek jest przyznany na niego i to on decyzduje co z nim robi,
masterm

Napisano: 27 maja 2015, 10:27

masterm pisze:
ewalu pisze:
nie sadze, bo jak udowodnisz ze ta osoba zle wydatkuje ten zasilek pielegnacyjny, nawet jak go przepije to moze jest to dla niego jak lekarstwo ktore jest mu niezbedne do zycia. To ze matka go utrzymuje nie znaczy ze musi jej cos za to placic, zasilek jest przyznany na niego i to on decyzduje co z nim robi,
no widzisz .. nie pomyślałam, że to lekarstwo jest :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 10:37

ewalu pisze:no widzisz .. nie pomyślałam, że to lekarstwo jest
heheh, czas zacząć się prawidłowo leczyć :) Zamiast kawy i pączka z rana, seta 8-)
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 27 maja 2015, 10:42

Sipera pisze:
ewalu pisze:no widzisz .. nie pomyślałam, że to lekarstwo jest
heheh, czas zacząć się prawidłowo leczyć :) Zamiast kawy i pączka z rana, seta 8-)
pączków nie jadam .... seta ? ... ciekawe co szefostwo na to ?
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2015, 10:45

oj ta. oj tam.... zdrowy pracownik to dobry pracownik :twisted:
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x