Proszę o podpowiedź w takiej sprawie. Pani X pobierała z naszego ośrodka zasiłek pielęgnacyjny. W miesiącu listopadzie 2020 ( już po wypłatach) otrzymaliśmy pismio z ZUS że Pani X jest uprawniona do dodatku pielęgnacyjnego z Zus od września 2020. Zostało wszczęte postępowanie, pismo do ZUS o zwrot 3 zasiłków (zostały potrącone z emerytury w grudniu 2020 i przelane na konto GOPS). W grudniu został uchylona decyzja, ale nie została wstrzymana wypłata zasiłku i pani do sierpnia 2021 pobierała dalej zasilek od nas i dodatek z ZUS. Co teraz należy zrobić? (ja przejęłam świadczenia dopiero 3 miesiące temu)
Dzwoniłam do córki tej Pani która pobierała zasiłek i powiedziała że zwrócą, tylko nie wiem przez ZUS żeby jej potrącali z emerytury, a czy do tej Pani też trzeba pismo wystosować, jakie?
No ale jak ona Ci zwróci na konto OPS hajs to nie masz po co pisać do ZUS. Jedynie możesz wtedy wydać bardzo wątpliwą decyzje o NP aby przyjąć ten zwrot i uzasadnić dlaczego nie wołasz odsetek. Jeżeli wiesz, że Ci się nie odwoła osoba to próbuj. Najlepiej było zrobić to co Ci napisałem. Przeprosić wytłumaczyć sprawę, uchylić ZP i tak jak wcześniej pisać do ZUS o potrącenie, a córka nic Ci nie wpłaca.
Na takiej samej zasadzie jak zwróciliście się wcześniej do ZUSu o potrącenie 3 wypłat. Przecież wypłaciliście ZP gdzie równolegle jest płacony dodatek. To, że z waszej winy to już trudno ale przepis nic o tym nie mówi, że tylko w przypadku winy strony. Jeżeli ZUS zwraca to jest bez odsetkowo. Trzeba to tylko to wytłumaczyć tej Pani albo córce.