Proszę pomóżcie, decyzja uchylająca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 22 wrz 2021, 8:48

Witam, w dniu dzisiejszym wydałam osobie decyzje uchylającą prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, wiem, że osoba będzie się odwoływać. Czy w związku z tym muszę kontynuować wypłatę tego świadczenia dopóki decyzją będzie prawomocna bądź jeśli strona się odwoła to czekam na rozstrzygnięcie SKO i płacę???
zespółświadczeń6
Stażysta
Od: 07 lip 2020, 12:53
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, FA i 500+

Napisano: 22 wrz 2021, 9:22

Nadaj rygor z art.108 kpa. Ja jako ważny interes strony podaje zapobiegnięcie wypłaty nienależnie pobranych świadczeń. Wtedy nie płacisz i czekasz na decyzję SKO.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 wrz 2021, 9:44

Szarak pisze:
22 wrz 2021, 9:22
Nadaj rygor z art.108 kpa. Ja jako ważny interes strony podaje zapobiegnięcie wypłaty nienależnie pobranych świadczeń. Wtedy nie płacisz i czekasz na decyzję SKO.
Nie zgodzę się z przedmówcą.
Czy i kiedy decyzja staje się wykonalna decyduje przepis art. 130 ustawy kodeks postępowania administracyjnego
§ 1.
Przed upływem terminu do wniesienia odwołania decyzja nie ulega wykonaniu.
§ 2.
Wniesienie odwołania w terminie wstrzymuje wykonanie decyzji.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 22 wrz 2021, 9:53

To doczytaj proszę § 3 tego art.130
Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się w przypadkach, gdy:
1) decyzji został nadany rygor natychmiastowej wykonalności (art. 108);
2) decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu z mocy ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 wrz 2021, 10:16

Szarak pisze:
22 wrz 2021, 9:53
To doczytaj proszę § 3 tego art.130
Przepisów § 1 i 2 nie stosuje się w przypadkach, gdy:
1) decyzji został nadany rygor natychmiastowej wykonalności (art. 108);
2) decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu z mocy ustawy.
Ww przez Ciebie art. 108 kpa w § 1 brzmi:
" Decyzji, od której służy odwołanie, może być nadany rygor natychmiastowej wykonalności, gdy jest to niezbędne ze względu na ochronę zdrowia lub życia ludzkiego albo dla zabezpieczenia gospodarstwa narodowego przed ciężkimi stratami bądź też ze względu na inny interes społeczny lub wyjątkowo ważny interes strony. W tym ostatnim przypadku organ administracji publicznej może w drodze postanowienia zażądać od strony stosownego zabezpieczenia. "
To są szczególne i wyjątkowe przypadki

Pytam, więc
Czy w wyjątkowo ważnym interesie Strony jest posiadać nadal prawo do przyznanego i pobieranego ŚP (decyzja nie została skutecznie uchylona) przez okres odwoławczy, a później może skargowy,
czy jednak w wyjątkowo ważnym interesie Strony jest pozbawić Stronę przysługujących (bo przyznane prawo obowiązującą nadal decyzją) jej pieniędzy przez nie wiadomo jak długi okres odwoławczo-skargowy, w sytuacji, gdy nie masz pewności, że uchylenie jest prawidłowo orzeczone.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 wrz 2021, 10:24

Napisałem, że ważnym interesem strony jest zabezpieczenie jej przed nienależnie pobranymi świadczeniami. Wszystko wypłacone po uchyleniu a później utrzymane w dalszych instancjach będzie do zwrotu. Nadanie rygoru decyzji nie zabiera prawa do kwestionowania decyzji organu anie przed SKO czy WSA. Jeżeli SKO lub WSA uzna za niezasadne uchylenie organ I wypłaci zaległe świadczenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 wrz 2021, 10:40

Szarak pisze:
22 wrz 2021, 10:24
Napisałem, że ważnym interesem strony jest zabezpieczenie jej przed nienależnie pobranymi świadczeniami. Wszystko wypłacone po uchyleniu a później utrzymane w dalszych instancjach będzie do zwrotu. Nadanie rygoru decyzji nie zabiera prawa do kwestionowania decyzji organu anie przed SKO czy WSA. Jeżeli SKO lub WSA uzna za niezasadne uchylenie organ I wypłaci zaległe świadczenia.
Zwracam uwagę na drobne szczegóły
No właśnie, a przepis mówi o "wyjątkowo ważnym interesie"
Ja rozumiem, że Strona ewentualnie otrzyma należność, gdy sprawa zakończy się dla niej pozytywnie, ale powoływanie się na NPŚ w sytuacji, gdy to jest tylko i wyłącznie przypuszczenie (wróżenie z fusów)
A może warto by ustalić ze Stroną, czy zawiesić jej pobieranie świadczenia, czy może jednak nie zawieszać, ale jednocześnie uświadomić, że Strona będzie zobowiązana do zwrotu w sytuacji niekorzystnego ostatecznego rozstrzygnięcia.

p.s. był przypadek, że po zawiadomieniu o zgonie podopiecznego Strony, organ pomocowy uchylił Stronie ZDO i decyzji nadał rygor natychmiastowej wykonalności, aby nie narazić Strony na NPŚ, po czym za okres od dnia uchylenia zażądał zwrotu NPŚ wraz z odsetkami :mrgreen:
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 wrz 2021, 10:56

Nie będę się wypowiadał za to co ktoś inny zrobił bo nie ja za to odpowiadam. Zawsze strona może się zwrócić do SKO o wstrzymanie wykonania takiej decyzji przypominam o art.135 kpa Organ odwoławczy może w uzasadnionych przypadkach wstrzymać natychmiastowe wykonanie decyzji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 wrz 2021, 12:13

czy kpa już ze zmianami? czy dopiero od października?
młodaa7
Stażysta
Od: 15 lis 2020, 23:17
Zajmuję się: św

Napisano: 22 wrz 2021, 12:21

młodaa7 pisze:
22 wrz 2021, 12:13
czy kpa już ze zmianami? czy dopiero od października?
Od 16 września jest ze zmianami bo po drodze wyszedł Dz. U. z 2021 r. poz. 1491
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x