Dzień Dobry. Krótkie pytanie? Strona złożyła wniosek o ZP. Nowe orzeczenie z 20.09.2023 r. zasiłek do tej pory był wypłacany na podst. art 23 i art. 26 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów czyli zmieniającej poprzednia ustawę Covidovą czyli art. 15 h do dnia wydania ostatecznego orzeczenia. Od jakiego okresu (dnia) przyznalibyście zasiłek pielęgnacyjny. strona oświadczyła Mi żę orzeczenie odebrała w 28.09.2023 r. Co rozumiecie przez ostateczne orzeczenie??
a tak zapyam czemu od 1 listopada ????? Wniosek złożony w dniu 17.10.2023 z orzeczeniem wyadnym w dniu 20.09.2023 i oświadczeniem strony że odebrała je w dniu 28.09.2023
Tom odpisuje dopiero dzisiaj wczoraj już nie miałem czasu, nakreślę Ci tą całą sytuację i napiszę jak Ja uważam. Wypłacałem do tej pory zasiłek pielęgnacyjny stronie na podstawie art.23 i art.26 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów i niektórych innych ustaw na podstawie wcześniejszego orzeczenia, przyznające ZP do 30.09.2023 r. ale nie dłużej niż do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia o niepełnosprawności. Wypłata ZP za październik na podstawie w/w decyzji z art.23, W dniu 17 października 2023 r. strona złożyła wniosek o ustalenie prawa do ZP , dostarczając nowe orzeczenie z 20.09.2023, jednocześnie oświadczyła na piśmie że orzeczenie o niepełnosprawności odebrała z Powiatowego Zespołu ds. Orzekania w dniu 28.09.2023 r. Wcześniej jak przedłużaliśmy ważność orzeczeń na podstawie ustawy covidowej czyli art. 15 h, w treści decyzji nie było słowa "ostatecznego" orzeczenia , tylko nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia. Przez to że strona oświadczyła Mi ze odebrała nowe orzeczenie w dniu 28.09.2023 pomimo że wydane zostało 2 dniu 20.09.2023, słowo " ostateczne jest tutaj kluczowe i 14 dni liczę od dnia 28.09.2023, czyli do 12.10.2023 poprzednią decyzję jak i okres uznaje za bezprzedmiotowe, a przyznaje ZP od dnia 13.10.2023 do okresu ważności orzeczenia, akurat w tym przypadku do stycznia 2028 r. w uzasadnieniu decyzji napisałbym ze za okres od sierpnia( wtedy złożny był wniosek) do 12.10.2023 został przyznany i wypłacony ZP ( na podstawie poprzedniej decyzji i za ten okres należało umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe. a niniejsza decyzja stanowi podstawę do wypłaty ZPod miesiąca listopada. Tak Ja to widzę i piszę
orzeczenie jest ostateczne w dn. 13 października, świadczenia na konsumencie przysługują do końca października, nowy wniosek przyznanie od listopada + umorzenie października jako rozstrzygnięte i zrealizowane na mocy innej decyzji (konsumenckiej)