zasiłek pielęgnacyjny
-
- Referent
- Zajmuję się: sr/fa/sw
- Kontakt:
Re: zasiłek pielęgnacyjny
Ok Diana, rozumiem. To nie podlega dyskusji.
Ale gdzie oprocz zaswiadczenia widzisz, kiedy wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony
Ale gdzie oprocz zaswiadczenia widzisz, kiedy wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony
-
- Referent
- Kontakt:
"jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność ..."
gdzie widzicie, że wniosek został złożony w okresie ważności orzeczenia, a nie np. miesiąc po??
Eksmon tego nie pokazuje, no chyba że jest coś o czymś nie wiem..
gdzie widzicie, że wniosek został złożony w okresie ważności orzeczenia, a nie np. miesiąc po??
Eksmon tego nie pokazuje, no chyba że jest coś o czymś nie wiem..
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jak złożony po ważności to się poprzednie orzeczenie nie przedłużyło przecież i w eksmoonie by nie było daty ważności + 6 miesięcy 
my nie dowierzamy eksmoonowi z innych powodów

-
- Referent
- Kontakt:
Różnie bywaTom. pisze: 25 mar 2025, 15:15 jak złożony po ważności to się poprzednie orzeczenie nie przedłużyło przecież i w eksmoonie by nie było daty ważności + 6 miesięcy

Eksmon w covidzie też pokazywał przedlużenia terminów orzeczeń a okazywało się potem, że bzdura.
Każdy ma swój system.
Mam weryfikację, dzwonię do osoby żeby doniosła zaświadczenie i robię przedłużenie i wtedy jest moja zmiana z urzędu. Nie mam strasznych ilości przedłużeń więc sobie jeszcze jakoś radzę

Myślałam, że znacie jakąś nową weryfikację, która pokazuje dane, jakie mają być zawarte w zaświadczeniu, a wtedy byłoby ideolo.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
nie, u mnie pracownicy jak zauważą w eksmoonie że niby jest przedłużone to też dzwonią do ludzi, żeby przywlekli zaświadczenie, eksmoonowi nie ufamy za grosz
-
- Referent
- Kontakt:
I o to chodzi.Tom. pisze: 25 mar 2025, 15:24 nie, u mnie pracownicy jak zauważą w eksmoonie że niby jest przedłużone to też dzwonią do ludzi, żeby przywlekli zaświadczenie, eksmoonowi nie ufamy za grosz
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
- Kontakt:
No nie widzisz ale to że masz + 6 miesięcy ważne orzeczenie moim zdaniem jasno oznacza że wniosek wpłynął w terminie ważności orzeczenia. Tak to widać w EKSMON . Ja np. dzwonię do ludzi i chce zaświadczenia, ale obowiązek masz zmieniać z urzędu wg mnie . Nie ma obowiązku ustawowego dostarczania zaświadczeń , aby była zmiana. Inna sprawa że tak jak piszą wyżej EKSMON trzeba sprawdzać u źródła lub u wnioskodawcy.kochamswiadczenia pisze: 25 mar 2025, 15:09 Ok Diana, rozumiem. To nie podlega dyskusji.
-
- Referent
- Kontakt:
Jasne, rozumiem, każdy ma swój sposób.
Dla mnie weryfikacja z Eksmonu to za mało żeby przedłużać. Może gdyby była tam data złożenia wniosku o niepełn. to okej...
Z drugiej i trzeciej strony to po coś są wydawane zaświadczenia. W ustawie jest napisane jasno "Jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo orzeczenia ustalającego stopień niepełnosprawności", i to w dokumentach muszę mieć.
A.. jeżeli chodzi o mój obowiązek zmiany decyzji z urzędu, to też się zgadzam, ja mam to zrobić, dlatego nie przyjmuję wniosku tylko na podstawie dokumentu wydaję decyzję z urzędu.
Dla mnie weryfikacja z Eksmonu to za mało żeby przedłużać. Może gdyby była tam data złożenia wniosku o niepełn. to okej...
Z drugiej i trzeciej strony to po coś są wydawane zaświadczenia. W ustawie jest napisane jasno "Jeżeli wniosek o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności został złożony w okresie ważności odpowiednio orzeczenia ustalającego niepełnosprawność albo orzeczenia ustalającego stopień niepełnosprawności", i to w dokumentach muszę mieć.
A.. jeżeli chodzi o mój obowiązek zmiany decyzji z urzędu, to też się zgadzam, ja mam to zrobić, dlatego nie przyjmuję wniosku tylko na podstawie dokumentu wydaję decyzję z urzędu.
-
- Referent
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim pomocnikom za poświęcony czas i dyskusję.
W grupie to zawsze lepiej
Zmieniam decyzję i wypłacam zasiłek.
W grupie to zawsze lepiej

Zmieniam decyzję i wypłacam zasiłek.
Oprócz zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
rodzina zastepcza a świadczenia
świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach czy się należy?
Świadczenie pielęgnacyjne po wyroku Trybunału
BAE
Upoważnienie do ŚR i FA
zasiłek pielęgnacyjny na dzieci - ojciec dzieci aresztowany
Okresy składkowe.
od kiedy wyrejestrować
Zaświadczenie z PCPR- czy zmiana deyzji?
Nowe wytyczne dla orzekania o niepełnosprawności
postanowienie sądu o zawieszenie władzy rodzicielskiej
zasiłek pielęgnacyjny koniec
wzory wniosków
zasiłek pielęgnacyjny przedużyć?
Potrącenie ze świadczenia wychowawczego
ŚWIADCZENIE WSPIERAJĄCE