Zasiłek pielęgnacyjny a decyzja z KRUS Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 lip 2015, 10:59

Kobieta pobierała ZP do czerwca włącznie, dzisiaj otrzymaliśmy pismo z KRUS , iz Pani został przyznany dodatek pielęgnacyjny od 1 maja (decyzja jest z lipca). Pani nie ma zamiaru wracać ZP bo w KRUS powiedzieli że jest wszystko w porządku i nie ma zwrotu w OPS.
Ja myślę że jest zwrot a Wy?
Gość

Napisano: 14 lip 2015, 11:05

nie ma zwrotu. Chyba, że ewentualnie za lipiec
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:14

kurcze ale dlaczego, czytałam orzeczenia że tak można ale ostatnia kontrola przeglądała zwroty w takich przypadkach i było dobrze?
Gość

Napisano: 14 lip 2015, 11:32

Bo decyzja jest z lipca.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:41

decyzja z lipca ale przyznany od maja i uchylenie od lipca u nas ? a co z zasadą że nie mozna pobierac tu i tu ? wkoncu bedzie miala wyrownane
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:55

GOPSŚwiadczenia37 pisze:decyzja z lipca ale przyznany od maja i uchylenie od lipca u nas ? a co z zasadą że nie mozna pobierac tu i tu ? wkoncu bedzie miala wyrownane
ale w maju i czerwcu osoba nie miała wiedzy, że otrzyma dodatek, dlatego nie można uznać, że wyłudziła i nienależnie pobrała zasiłek
Kati@

Napisano: 14 lip 2015, 12:58

no popatrzcie jak paniusię zabolało,że człowiek dostał na chorą osobę jakies grosze jestes marnym człowiekiem zapamiętaj to sobie.
koniec swiata

Napisano: 14 lip 2015, 13:00

GOPSŚwiadczenia37 pisze:decyzja z lipca
No i decyzja z lipca. Fakt zaistniał w lipcu. Tyle.
GOPSŚwiadczenia37 pisze:uchylenie od lipca u nas ?
Decyzja uchylająca zawsze odnosi skutek od dnia wydania - ex nunc. Więc takimi rzeczami się po prostu nie przejmujemy, uchylasz i nie zastanawiasz się nad datą - bo data wydania będzie jednocześnie datą uchylenia.
GOPSŚwiadczenia37 pisze:a co z zasadą że nie mozna pobierac tu i tu ?
No jest. Po otrzymaniu decyzji, strona niezwłocznie to zgłosiła, nie próbowała niczego zataić, wyłudzić itp. Ty uchylasz decyzję, czyli jednocześnie nie funkcjonują.
GOPSŚwiadczenia37 pisze:wkoncu bedzie miala wyrownane
Niedługo wejdą konkretne przepisy, sprawę zwrotu będziemy załatwiać bezpośrednio z ZUSem, KRUSem itp. Tak czy inaczej, zarówno teraz jak i później to nie są nienależnie pobrane które są konkretnie zdefiniowane.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:02

nikogo tu nie zabolalo bo jak dla mnie mogloby wcale nie byc zwrotow wziela to wziela i trudno tylko probuje to zrozumiec zeby dobrze na przyszlosc zrobic a ty nie znajac intencji i ludzi nie oceniaj bo sam/a jestes marnym czlowiekiem !!!!
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 14:17

Iks a powiedz mi jak my mamy po kolei zrobic calą procedure bo już sama niewiem; 25 maja 2015 osoba dostala decyzje z ZUS o przyznaniu dodatku pielegnacyjnego od 1 marca, co my po kolei mamy zrobic zeby w programie dobrze zakonczyc sprawę bo ja już niewiem z tego wszystkiego a i zglosila u nas dopiero 25 czerwca
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x