zasiłek pielęgnacyjny, a pobyt na ZOLu!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: wczoraj, 10:20

Czy przyznajecie zasiłki pielegnacyjne osobą przebywającym na ZOLu ( oczywiscie zaświadczenie odpowiednie jest o ponoszeniu kosztóe), które mają przyznane prawo do dodatku pielęgnacyjnego w ZUSie? ZUS posiadajac wiedzę, że osoba przebywa na ZOLu zawiesza wypłaty i ktos tego dodatku nie dostaje. Fakt, posiada do niego prawo lecz zawieszone. Nasz art. 16 ust. 6 mówi, że zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.

Czy osoba uprawniona to taka co ma przyznane prawo do danego świadczenia, czy taka co pobiera ?
Ja osobiscie bym nie płaciła zasiłku pielęgnacyjnego!!!!!
DaisyDaisy
Praktykant
Od: 12 maja 2025, 9:57
Zajmuję się: swiadczenia rodzinne, kdr, czyste powietrze

Napisano: wczoraj, 10:50

Ja bym nie płaciła, z uwagi na art 16. To prawo w ZUSie dalej jest. Chyba ktoś w ZUS-ie błąd popełnił. Daj odmowe i do SKO niech się odwołuje
Ja2018
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 14:11
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze

Napisano: wczoraj, 11:18

płacimy
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 24 marca 2022 r., III SA/Kr 1736/21
Teza

Decyzja o wstrzymaniu wypłaty dodatku pielęgnacyjnego pełni rolę aktu pozbawiającego stronę prawa do tego dodatku bez eliminowania decyzji przyznającej to świadczenie.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: wczoraj, 11:59

Tom. pisze:
wczoraj, 11:18
płacimy
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 24 marca 2022 r., III SA/Kr 1736/21
Teza

Decyzja o wstrzymaniu wypłaty dodatku pielęgnacyjnego pełni rolę aktu pozbawiającego stronę prawa do tego dodatku bez eliminowania decyzji przyznającej to świadczenie.
hmmmmm. No tak tylko my pracujemy na podstawie ustawy, a nie wyroków. W swiadczeniu pielęgnacyjnym na starych też były wyroki, a my dawaliśmy odomwy!
DaisyDaisy
Praktykant

Napisano: wczoraj, 12:21

jestem ciekawy co pokazuje weryfikacja w empatii "weryfikacja informacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielegnacyjnego"?
on-gops
Stażysta
Od: 10 maja 2018, 14:05
Zajmuję się: ŚR

Napisano: wczoraj, 13:07

on-gops pisze:
wczoraj, 12:21
jestem ciekawy co pokazuje weryfikacja w empatii "weryfikacja informacji o uprawnieniu do pobierania dodatku pielegnacyjnego"?
Empatia pokazała, ze owy Pan ma przyznane w Zusie od - do! A jak napisałam do ZUSu to odpisali, że oczywiscie Pan ma przyznane, ale od ... zawieszone w związku z pobytem na ZOLu.
DaisyDaisy
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x