Zasiłek pielęgnacyjny a zgon - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: wczoraj, 9:58

Jak należałoby postąpić w sytuacji zgonu osoby pełnoletniej, która była uprawniona do ZP, ale decyzja dawno temu wystawiona na matkę (orzeczenie na stałe chłopak miał już przed ukończeniem 18 r.ż.)- decyzja wygasa, akt zgonu do teczki i koniec czy wydać decyzję uchylającą matce? Tak, wiem że zasiłek jest przypisany osobie niepełnosprawnej :D
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: wczoraj, 10:02

Ściągnąć PESEL, wydrukować, krótka adnotacja że decyzja wygasła, założyć w systemie zdarzenie wygaszające wypłaty i napić się kawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: wczoraj, 10:13

A ja mam taką sytuację...Pani miała przyznany ZP na podstawie art. 16 ust. 3, upoważniony mąż i na niego decyzja z 2018 roku.
Pani zmarła w 2022 roku, Pan pojawił się w ubiegłym tygodniu poinformować, że żona nie żyje już blisko 3 lata. Jaką procedurę wszcząć? W sprawie uchylenia i później żądanie zwrotu? POMOCY!!!

(Ps. Nie wiem dlaczego wcześniej przy weryfikacji nie wyszedł zgon, ale pracuję od roku więc nie wnikajmy)
refjul
Praktykant
Od: 11 lut 2025, 15:35
Zajmuję się: ŚR

Napisano: wczoraj, 11:16

Nic nie uchylasz bo nie ma czego. Upoważnienie gościa jak i decyzja zdechła. W decyzji i tak miała być wskazana jako osoba uprawniona ta kobieta a decyzję doręczyliście osobie upoważnionej. Jak macie dane gościa to tylko postępowanie o NP art.30 ust.2 pkt 5 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się: świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x