Jak należałoby postąpić w sytuacji zgonu osoby pełnoletniej, która była uprawniona do ZP, ale decyzja dawno temu wystawiona na matkę (orzeczenie na stałe chłopak miał już przed ukończeniem 18 r.ż.)- decyzja wygasa, akt zgonu do teczki i koniec czy wydać decyzję uchylającą matce? Tak, wiem że zasiłek jest przypisany osobie niepełnosprawnej
A ja mam taką sytuację...Pani miała przyznany ZP na podstawie art. 16 ust. 3, upoważniony mąż i na niego decyzja z 2018 roku.
Pani zmarła w 2022 roku, Pan pojawił się w ubiegłym tygodniu poinformować, że żona nie żyje już blisko 3 lata. Jaką procedurę wszcząć? W sprawie uchylenia i później żądanie zwrotu? POMOCY!!!
(Ps. Nie wiem dlaczego wcześniej przy weryfikacji nie wyszedł zgon, ale pracuję od roku więc nie wnikajmy)
Nic nie uchylasz bo nie ma czego. Upoważnienie gościa jak i decyzja zdechła. W decyzji i tak miała być wskazana jako osoba uprawniona ta kobieta a decyzję doręczyliście osobie upoważnionej. Jak macie dane gościa to tylko postępowanie o NP art.30 ust.2 pkt 5 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się: świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.