Co myślicie ?przyznać czy nie przyznać zasiłek pielegnacyjny dla małoletniego dziecka reprezentowanego przez zawodową rodzinę zastępczą. Pani nie ma zaświadczenia z sądu o byciu opiekunem prawnym dziecka. Ma tylko postanowienie z Sądu, iż PCPR wskaże rodzine zawodową do której pójdzie dziecko i pismo z PCPRu właśnie o tym, że została ustanowiona tą rodziną. W art. 23 ust. 1 naszej ustawy wyraźnie jest napisane , że przysługuje rodzinie zastępczej niezawodowej! Z drugiej strony wiem, że zasiłek pielegnacyjny jest dla niepełnosprawnego dziecka wiec moze wezwać ją do przedstawienia zaświadczenia o opiekunie prawnym? ,. Wniosek może złożyć rodzina zastępcza spokrewniona. Na moje osoba nie jest stroną w sprawie więc może trzebaby było od razu a art. 61a KPA??? Pomóżcie
Mylisz pojęcia.
Popatrz na art. 112 §1. krio Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad dzieckiem:
1) umieszczonym w pieczy zastępczej, jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie jego potrzeb, należą do rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka albo kierującego placówką opiekuńczo-wychowawczą, regionalną placówką opiekuńczo-terapeutyczną lub interwencyjnym ośrodkiem preadopcyjnym;
art.23 naszej ustawy Ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek małżonków, jednego z małżonków, rodziców, jednego z rodziców, opiekuna faktycznego dziecka, opiekuna prawnego dziecka, rodziny zastępczej niezawodowej, osoby uczącej się, pełnoletniej osoby niepełnosprawnej lub innej osoby upoważnionej do reprezentowania dziecka lub pełnoletniej osoby niepełnosprawnej, a także osób, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny.
nie. oni nie ubuegają się jako op. prawny
oni są obecnie przedstawicielami ustawowymi dziecka na podst. przepisu krio przytoczonego przez Szarak i na potwierdzenie tego dokumenty już masz
Wychodzi na to że jestem czepialska:) Jakoś mało mi tych dokumentów. Jest tylko zwykłe pismo z PCPRu że ta pani została tą rodziną zawodową myślałam,że potrzeba czegoś więcej. Czyli krótko mówiąc nie czepiać się tylko przyznać