zasiłek pielęgnacyjny DPS a dodatek przy rencie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 mar 2015, 12:29

Witam,
Może banalne pytanie, ale proszę o pomoc. Mam Pana w DPS który pobiera zasiłek pielęgnacyjny od nas. W lutym ukończył 75 lat, napisałam do ZUS czy jest uprawniony do dodatku pielęgnacyjnego. ZuS odpisał, że jest uprawniony do takiego dodatku, ale nie jest on wypłacany ze względu, że mieszka w DPS. Czy to jest podstawa do uchylenia zasiłku u nas?
anonim

Napisano: 05 mar 2015, 14:07

ja bym wszczela postepowanie i uchylila ZP...jest uprawniony do dodatku, wiec nie moze mu przyslugiwac ZP
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 14:45

Uprawnienia do dodatku są ograniczone, czy też w pewnych sytuacjach zawieszone. Skoro na podstawie art. 75 ustawy o emeryt. i rentach dodatek w pewnych okolicznościach nie przysługuje to osoba ma prawo do pobierania zasiłku pielęgnacyjnego. Nie może być tylko zbiegu uprawnień czyli pobierania równocześnie obydwu świadczeń
J23

Napisano: 05 mar 2015, 15:38

kb pisze:ja bym wszczela postepowanie i uchylila ZP...jest uprawniony do dodatku, wiec nie moze mu przyslugiwac ZP
Ja się z takim stanowiskiem nie mogę pogodzić.
J23 ma rację, istotą przepisu art. 16 ust. 6 jest to, by osoba uprawniona do dodatku pielęgnacyjnego nie pobierała świadczenia o tożsamym chcarkterze, tj. zasiłku pielęgnacyjnego.
My walczymy z ZUSem w takich sytuacjach.

Art. 75 ust. 4 ustawy o emeryturach i rentach mówi z kolei:
Osobie uprawnionej do emerytury lub renty przebywającej w zakładzie opiekuńczo-leczniczym lub w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym dodatek pielęgnacyjny nie przysługuje, chyba że przebywa poza tą placówką przez okres dłuższy niż 2 tygodnie w miesiącu.
Trudno uznać, że osobą uprawnioną do dodatku pielęgnacyjnego jest osoba, której dodatek nie przysługuje.
W takich sytuacjach naciskamy na ZUS, a ten w odpowiedziach tłumaczy, że ich przepisy nie pozwalają na wydanie decyzji uchylającej (dlatego wstrzymują), jednocześnie potwierdzając, że taka osoba NIE JEST UPRAWNIONA do dodatku pielęgnacyjnego, zgodnie z art. 75 ust.4.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 16:07

a ja nie bede sie spierac:) ale na pewno na tak sformulowane pismo ZUS jak przytoczyl anonim to nie uznalabym,ze moge dalej spokojnie placic ZP
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2015, 19:46

Nie jest ważne co ZUS napisał tylko to co jest w art. 75 ustawy o emeryturach i rentach..... a tam jest jak byk napisane, że osobie przebywającej w placówkach czytaj np. DPS dodatek pielęgnacyjny nie NIE PRZYSŁUGUJE. Skoro klient będący w DPS z mocy ustawy nie może pobierać dodatku to może pobierać zasił. piel. Mieć uprawnienia do czegoś to znaczy, że mogę z tych uprawnień korzystać. Skoro strona w opisanej sytuacji nie może skorzystać z tych uprawnień tz. że one w pewien sposób są zawieszone, wyłączone.
J23

Napisano: 06 mar 2015, 10:21

hmm ale w ustawie o swiadczeniach rodzinnych to zapisali,ze ZP nie przysluguje kiedy jest ktos UPRAWNIONY do dodatku a nie kiedy PRZYSLUGUJE dodatek...ja tam chetnie zasilek osobie w ZOL czy DPS przyznam, ale dla mnie bedzie wazne co napisze ZUS :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x