zasiłek pielęgnacyjny, przedłużenie, odwołanie, uchylenie.. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 cze 2023, 9:35

Mam taką sytuację:
1. orzeczenie o niepełnosprawności ważne do dnia 30.09.2021, decyzja GOPS o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego wydana do 30.09.2021,
2. następnie w związku z COVID-19 GOPS zmienił poprzednią decyzję i przedłużył wypłatę zasiłku na okres od 01.10.2021 do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego, nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia,
3. Pani w dniu 22.11.2021 przynosi do GOPS orzeczenie, w którym Komisja nie zalicza dziecka do osób niepełnosprawnych – kobieta się odwołuje od orzeczenia do Wojewódzkiego Zespołu (odwołanie oddalone 29.12.2021) a następnie do Sądu,
4. w dniu 16 sierpnia 2022 r. Sąd oddala odwołanie
5. GOPS uchyla decyzję przedłużającą w związku z COVID-19 od dnia 01 sierpnia 2022r.
Moje pytanie: czy prawidłowo uchyliliśmy od 1 sierpnia 2022, czyli od wyroku Sądu czy nie powinno być uchylenia już od momentu wydania decyzji przez PCPR ?
Bardzo proszę o pomoc, jak byście zrobili?
Honoratka
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 03 lip 2023, 14:46

Hejka
Po ostatnim szkoleniu dowiedziałam się że powinnam sprawę zakończyć na etapie wojewódzkiego zespołu tj nie wypłacać już świadczeń bo to orzeczenie tak jakby zamyka już postępowanie administracyjne. Dalsza droga sądowa jest już.jakby poza nami.
Bo orzecznictwa wydają orzeczenia a sądy wydają wyroki w ich sprawach a my pracujemy na ustawie w której jest jasno niby napisane że płacimy na orzeczenie,
Dodam że mam taką Pani od 2021 i jeszcze sprawa jest w sądzie :o :shock:
katasia55
Praktykant
Od: 11 maja 2017, 10:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lip 2023, 7:16

Nie ma jednolitości i są też rozbieżności w orzecznictwie.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/43DDED4B05

"Z uwagi na powyższe, wskazać należy, że chociaż formalnie można przypisać orzeczeniom o niepełnosprawności wydanym na podstawie wymienionej ustawy w drugiej instancji przymiot ostateczności w rozumieniu art. 16 § 1 k.p.a., to brak ich prawomocności z uwagi na zaskarżenie do sądu powszechnego pozostawia otwartą kwestię ostatecznej treści orzeczenia. W przeciwieństwie zatem do postępowania przed sądami administracyjnymi, sprawują wymiar sprawiedliwości przez kontrolę działalności administracji publicznej i nie orzekają merytorycznie, w szczególnym postępowaniu zainicjowanym na podstawie art. 6c ust. 8 przywołanej ustawy zasadą jest merytoryczna kontrola orzeczenia o niepełnosprawności i orzekanie co do istoty przez sąd."

Jest jednak orzecznictwo, które mówi że decyzja wygasa jak WZON wyda swoje orzeczenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 lip 2023, 7:35

Tak jak pisało Ministerstwo, bodajże w piśmie z 3 listopada 2020r., że przedłuża się do ..., nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności. A przez wydanie nowego orzeczenia należy rozumieć orzeczenie ostateczne, które -jak pisali poprzednicy i o czym mowa w kpa- jest to ostatni organ, który zamyka drogę administracyjną, czyli Wojewódzki Zespół.
Jak się odwoła do sądu, to ok - przyzna sąd to wtedy złoży u nas wniosek i wyrówna się.
Róża94
Praktykant
Od: 13 lut 2023, 13:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 04 lip 2023, 8:08

katasia55 pisze:
03 lip 2023, 14:46
Hejka
Po ostatnim szkoleniu dowiedziałam się że powinnam sprawę zakończyć na etapie wojewódzkiego zespołu tj nie wypłacać już świadczeń bo to orzeczenie tak jakby zamyka już postępowanie administracyjne. Dalsza droga sądowa jest już.jakby poza nami.
Bo orzecznictwa wydają orzeczenia a sądy wydają wyroki w ich sprawach a my pracujemy na ustawie w której jest jasno niby napisane że płacimy na orzeczenie,
Dodam że mam taką Pani od 2021 i jeszcze sprawa jest w sądzie :o :shock:
Pan na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności do 31 marca 2023r. miał przyznany zasiłek pielęgnacyjny od kwietnia 2023r. przedłużyłam świadczenie na podstawie ustawy COVID. W maju dostarczył nowe orzeczenie o stopniu lekkim, odwołuje się do wojewódzkiego więc nadal płacę świadczenie. Jeżeli dostarczy mi orzeczenie z wojewódzkiego to odraz zakańczam decyzję COVID czy czekam 30 dni aż orzeczenie się uprawomocni?
Pola1
Referent
Od: 13 mar 2017, 8:55
Zajmuję się: ŚW/DS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x