Zasiłek rodzinny a alimenty
Zasiłek rodzinny a alimenty
Mam problem. Mianowicie co wlicza się w kwotę dochodu rodziny. Matka samotnie wychowująca dziecko ( na które dostaje alimenty ). I właśnie czy te alimenty się wliczają ?
Re: Zasiłek rodzinny a alimenty
Dziękuje bardzo. Tak też wyczytałem w ustawie, ale wolałem się upewnić czy nie było jakiś zmian. Tylko jeszcze jedno czego nie mogłem się doczytać. Czy jeśli ta matka dostaje alimenty na siebie od swojego ojca ( zasądzone, matka uczy się ), to też się wliczają ?
Do ukończenia 25 roku życia są to dochody nieopodatkowane, więc się nie wlicza bo nie ma ich w naszym oświadczeniu. Później będzie je rozliczać z urzędem skarbowym, więc będą wliczane w dochód
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Co ty gadasz, przecież dochody nieopodatkowane się również wlicza - wpisuje się je na \'oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym\', przy tym alimenty są zawsze nieopodatkowane nie tylko do ukończenia 25 roku życia - nigdy się ich nie rozlicza w US.
Podstawa prawna - art. 3 pkt. 1 lit. c tiret 14 uśr.
Podstawa prawna - art. 3 pkt. 1 lit. c tiret 14 uśr.
Walka z wiatrakami since 1998.
Teraz to już się zupełnie pogubiłem... Według Urzędu Skarbowego żadnych alimentów nie wlicza się w oświadczenie podatkowe. Poza tym co ma oświadczenie podatkowe do zasiłku rodzinnego ? Czytałem ustawę o świadczeniach rodzinnych i faktycznie alimenty na dziecko wliczają się w dochód ale o alimentach na rodzica nic nie ma...
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Pojechaliście po izie jak po burej suce, a ona w zasadzie ma rację.
Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 127 ustawy o PIT wolne od podatku dochodowego są alimenty:
a) na rzecz dzieci, które nie ukończyły 25 roku życia, oraz dzieci bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Jeśli zatem strona ma ukończone 25 lat, to tematu w ogóle nie ma.
A co jeśli ma mniej?
Dochodem zgodnie z art. 3 pkt. 1 lit. C) tiret 14 są alimenty na rzecz dzieci.Dzieckiem zgodnie z art. 3 pkt. 4 jest dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną.
Więc alimenty na rzecz wnioskodawcy nie będą wykazane w naszym załączniku.
Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 127 ustawy o PIT wolne od podatku dochodowego są alimenty:
a) na rzecz dzieci, które nie ukończyły 25 roku życia, oraz dzieci bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Jeśli zatem strona ma ukończone 25 lat, to tematu w ogóle nie ma.
A co jeśli ma mniej?
Dochodem zgodnie z art. 3 pkt. 1 lit. C) tiret 14 są alimenty na rzecz dzieci.Dzieckiem zgodnie z art. 3 pkt. 4 jest dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną.
Więc alimenty na rzecz wnioskodawcy nie będą wykazane w naszym załączniku.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Oprócz Zasiłek rodzinny a alimenty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
aktualizacja w SYGNITY
aktualizacja sygnity brak wszczęcia na 200
aktualizacja wywiadu
zawieszenie działalności
Opiekunowie dorosłych w większości to FIKCJA
WSA Szczecin
ELMER POMÓŻ
sprawozdaine jednorazowe WLKP p. Janka T.
Słabo mi sie robi......
paradoks
co wy na to
nie glosujcie na PSL do europarlamentu
uzyskany
podzielona koordynacja
dodatek z tyt.ur.dziecka a utrata zasiłku macierzyńskiego
uchylenie decyzji ZR