Zasiłek rodzinny a postanowienie alimenty

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Xanadu
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Zasiłek rodzinny a postanowienie alimenty

Post autor: Xanadu »

Witam,
Pani samotnie wychowująca dziecko złożyła wniosek o zasiłek rodzinny i nie miała zasądzonych alimentów. Została poinformowana że ma dostarczyć w ciągu 3 miesięcy. W październiku napisała oświadczenie że nadal postanowienia nie posiada pomimo złożenia wniosku w sądzie w lipcu. W tym oświadczeniu zobowiąała się dostarczyć jak najszybciej. Postanowienie dostarczyła 7 stycznia. Jak myślicie mogę przyznać na nowy okres zasiłkowy od listopada. Wiem że termin liczymy od złożenia wniosku. Jednak długi termin nie wynikał z jej winy. Co zrobilibyście na moim miejscu. Proszę o pomoc.
Xanadu
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Zasiłek rodzinny a postanowienie alimenty

Post autor: Xanadu »

Proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Zasiłek rodzinny a postanowienie alimenty

Post autor: noteev »

Według mnie, jeśli udokumentowała to, że nie z jej winy nastąpiło wydanie wyroku zasądzającego alimenty po terminie, wtedy wnosi wniosek o przywrócenie terminu i powinna mieć wyrównanie od listopada (jeśli alimenty od listopada).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
ODPOWIEDZ