zasiłek rodzinny a pozbawienie praw rodzicielskich - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 cze 2023, 9:44

Hej. Mam takie pytanie, matka ( od kilku miesięcy poszukiwana) złożyła za pomocą systemu Empatia wniosek o rodzinne. My wiem, że została pozbawiona władzy rodzicielskiej. Czy w tej sytuacji daję odmowę z uwagi na brak spełnionej przesłanki z art. 4 ust. 2 ustawy o ś.r. ??

Bardzo pilnie proszę o pomoc
Magnoliaa34
Praktykant
Od: 02 cze 2023, 10:00
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 27 cze 2023, 10:53

nikt nic...?:(
Magnoliaa34
Praktykant

Napisano: 27 cze 2023, 11:02

Jeśli macie papier na to, że jest pozbawiona władzy rodzicielskiej, to jak najbardziej odmowa. Jeśli jest tata, to on może złożyć wniosek, a jeśli nie ma, to dziecko musi mieć ustanowionego opiekuna prawnego, który będzie sprawował nad nim pieczę.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2023, 11:09

mam postanowienie ze jest pozbawiona władzy. Przyszło do nas z sądu. Ona zabrała dzieci i przepadła...wniosek mi składa elektronicznie nikt nie wie gdzie są...a ojciec nie może złożyć bo nie ma dzieci ze sobą...nie wiem jakiej podstawy prawnej użyć do odmowy...na samej że nie przebywa na terenie i organ nie jest właściwy? co za sprawa...oszaleje z nią
Magnoliaa34
Praktykant

Napisano: 27 cze 2023, 11:39

Pozbawienie władzy rodzicielskiej powoduje utratę wszelkich praw i obowiązków rodzica. Rodzic nie ma prawa do decydowania m.in. o miejscu pobytu dziecka, leczeniu czy wyjazdach dziecka za granicę, więc tym bardziej do składania jakichkolwiek wniosków.
Art. 3 pkt 16 i art. 4 ust. 1 mówi o utrzymaniu dziecka, a w przypadku pozbawienia władzy rodzicielskiej ciężko mówić o jakimkolwiek utrzymywaniu dziecka, więc zasiłek nie przysługuje.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem